fbpx

Miért kell több kén, ha aszály van/lesz?

Írta: - 2022 augusztus 29. -Hirdetés

Az egyre szárazabb éghajlatunk hosszan tartó stresszt okoz a termesztett növényeinknek. A védekezés egyik fontos eleme a tápanyagok harmóniája. Ebben különös szerepe van a kénnek, mint másodlagos makroelemnek.

Csapadékhiányban szenvedő kukorica
Felsült kukoricák Debrecen határában

Az egyre kevesebb és kénhiányos a csapadék

A csapadékhiány és az egyoldalú, főleg makroelempótláson alapuló trágyázás, hosszan tartó kénhiányt okoz a növényekben. A kén nem mobilis elem a növényben, tehát hiába van egy-egy levélszint kénben jobban ellátva, a fiatal hajtás kénhiányossá válhat. Ezért fontos, hogy a növény szája (a gyökérzete) mindig kénben jól ellátott legyen, és kénhiány ne tudjon kialakulni. Ma már olyan mennyiségű ként kellene pótolni, ami lombtrágyázással nem megoldható. A ként a talajba kell juttatni, akár az indító NPK-val vagy kénes műtrágyákkal.

A kénhiány visszafogja a növény növekedését a föld felett és alatta is. Így a gyökérzet kisebb talajszelvényt hálóz be, ahonnan kevesebb vizet és tápanyagot tud felvenni. Az ízközök lerövidülnek, a növény világossá válik, „kanalosodik” a levél, és egyéb tápanyagokat (pl. nitrogén) sem tud eleget hasznosítani.

A kénhiány biotikus és abiotikus stresszt okoz, vagyis a kórokozókkal szemben és az időjárás okozta kihívásokkal nem tud megbirkózni a növény. Csökken a viaszréteg a levélzeten, a visszavert napfény mennyisége sokkal kisebb. Erőteljes lesz a vízvesztés, amit a levélzet hűtése okoz.

Csapadékhiányban szenvedő kukorica
Az aszály tüneteket mutató, de még közepes terméssel kecsegtető kukorica Takács Ádáméknál, Kisvárda határában

Mindezek ismeretében nagyon hasznos, ha a talaj kéntartalmát növeljük

Ezt megtehetjük kénes meszezőanyaggal, granulált kénnel vagy kénes és szervetlen folyékony NPK-val is.

VulkanAgro akció, banner

Állományba, ha folyékony nitrogént juttatunk ki, mindig magas kéntartalmú keveréket használjunk. Erre kimondottan alkalmas az ammónium-tioszulfát mikroelemes változata (Profi S35 család).

VulkanAgro akció, banner

Ha pedig lombtrágyázunk, az első kezelés elemi kénes termékkel történjen. Ilyen magas kéntartalmú termékek a Profi S80 és a Magma család.

VulkanAgro akció, banner

A kén az egyik leginkább limitáló elem. A talajból, főleg a felső nedves rétegből teljesen ki tud ürülni. Hiába teszünk ki sok-sok NPK-t, nitrogént, veszünk világbajnok vetőmagot vagy alkalmazunk talajkímélő agrotechnológiát, a kénhiány súlyos növényvédelmi és aszályproblémát tud okozni.

[email protected]
www.vulcanagro.hu

VulcanAgro