fbpx

Nem jönnek az export számai, a magyar gazdák még ülnek a betárolt kukoricán

Írta: Agrárágazat-2022/3. lapszám cikke - 2022 március 11. -Hirdetés

A KSH február 8-án közzétett adatai szerint a tavalyi évben 6,3 millió tonna kukorica termett hazánkban, ami lényegesen elmarad a korábbi évek terméshozamától. Az itthoni, belső igényt ez a mennyiség bőven fedezi, ám ennek ellenére folyamatosan áramlik be hazánkba a tengeri, főleg a szomszédos országokból. Ennek hátteréről beszélgettünk a hazai feldolgozóipar egyik meghatározó szereplőjének számító Hungrana Kft. vezérigazgatójával, Reng Zoltánnal.

Reng Zoltán Hungrana Kft. vezérigazgatója

Január végén, az AGROmashEXPO-n több szakmai beszélgetés során esett szó arról, hogy nagy mennyiségű import kukorica lép be az országba.

– Igen, sajnos ez így igaz. Köztudottan Magyarország fő gabonanövényének számít a kukorica, hiszen ebből termeljük a legtöbbet, ebből dolgozzuk fel a legtöbbet, és hosszú idő óta exportra is ebből kerül a legnagyobb mennyiség. A hazai feldolgozóipar, állattartás (takarmányozás) igényét éves szinten mintegy 4,7 millió tonna fedezi, így a fennmaradó mennyiség a nemzetközi piacokon talál gazdára, ami a 2021-es terméshozamot nézve is kb. 1,6 millió tonna. Ám úgy tűnik, hogy a megszokott „forgatókönyv” felborulni látszik, hiszen a hazai szükségletet nem a hazai piacról szerzik be a résztvevők, hanem importból fedezik.

Ennek hátterében mi húzódik?

– Tavaly nyár végétől, azaz a betakarítás kezdetétől érezhető volt, hogy a magyar termelők inkább betárolnak és kivárnak a nagyobb profit reményében, aki viszont eladásra kínálta a megtermelt gabonát, azt lényegesen magasabb áron tette, mint amennyiért a nemzetközi piacokon elérhető. Ez a tendencia a mai napig tart, ennek okán legalább 400 ezer tonna tengeri jöhet az országba, miközben körülbelül 1,5 millió tonnányi exportárualap áll rendelkezésre, ami a már említett magas árak miatt nem nagyon mozdult eddig. Amíg 2020 októberében 300 ezer tonna kukoricát szállítottak ki Magyarországról, addig ez 2021-ben csupán 80 ezer tonna volt. A magyar kukorica ára a nemzetközi árak fölött van, így a gyenge exportteljesítmény még az idei első negyedévre is igaz lehet, ami azt jelenti, hogy az import miatt 1,9 millió tonnára duzzadt exportárualap fele az országban maradhat.

Hogyan hat az erősödő import a belföldi kukorica árára? Lát ebben elmozdulást?

– Az elmúlt fél évben nagyon hektikus volt a kukoricapiac, az utóbbi másfél hónapban azonban, ha minimálisan is, de konszolidálódott, és az extrém magas árak picit visszaestek az import hatására, valamint a múlt év nyarán prognosztizált terméshozamhoz képest a most megjelent számok is lényegesen jobbak. A mennyiség így is elmarad a sokéves átlagtól, hiszen a 2020-as évhez képest 2,1 millió tonnás mínuszt könyvelhetünk el, de ez még így is bőven fedezi a hazai igényeket. Ugyanakkor biztos, hogy az exportszámok nagyon alacsonyak lesznek az első negyedévben, így továbbra is nagy mennyiségű kukorica maradhat az országban, a tárolókban. Nagy kérdés, hogy mikor kezdik meg a termelők a tárolók kiürítését, mikor ömlik majd be a piacra ez a mennyiség.

Az elmúlt fél év komoly energia- és alapanyag-áremelkedése a Hungrana számára milyen változást hozott?

– Ahogy mindenkit, úgy minket is meglepett és különösképpen érintett a bekövetkezett árnövekedés, hiszen jelentős mennyiséget, több mint 1,1 millió tonna kukoricát dolgozunk fel éves szinten, ami a hazai belső igény majdnem egynegyedét teszi ki. Viszont mivel szinte az év minden napján kint vagyunk a piacon és vásárolunk, így tudjuk, hogy nem lehet mindig a legjobb áron beszerezni az alapanyagot. A Hungrana tulajdonosai és vezetői hosszú távon gondolkodnak, cégünk minden évben egy előre meghatározott stratégiai terv alapján működik, és habár szinte mindennek emelkedett az ára minimum 20, de van, ahol 60 százalékkal is, mi a késztermékek árában ezt érvényesíteni tudtuk. Ha erre nem lett volna lehetőségünk, lehet, hogy már nem működnénk az idén.

Milyen tervekkel indultak neki a 2022-es évnek?

– Idén sem számítunk könnyű évre, hiszen a Covid még mindig jelen van az életünkben, és folyamatosan érkeznek olyan hírek, melyek aggódalomra adnak okot – gondolok itt például az orosz-ukrán konfliktusra. És ahogy azt láthatjuk, ezek a hírek komoly hatással vannak a tőzsdei árak alakulására. Mindemellett a Hungrana Kft.-re jellemző módon nem ülünk tétlenül; hosszú évek óta folyamatosak a cég életében a beruházások, ennek értelmében jelenleg az alkoholüzemünk kapacitásbővítése zajlik, mely létesítmény átadását tavaszra tervezzük.

www.hungrana.hu

Forrás: KSH: https://www.ksh.hu/stadat_fi les/mez/hu/mez0072.html

Hungrana