fbpx

A rovarok elbontanák a piretroid hatóanyagot? A PIPERONIL BUTOXID NEM HAGYJA!

Írta: - 2023 február 13. -Hirdetés

Fokozott hatásbiztonság a repce tavaszi kártevői ellen.

A rovarölőszer-hatóanyagok számának csökkenése a megmaradó lehetőségek túlhasználatához vezet, ami melegágya a rezisztencia kialakulásának. Magyarországon a repcefénybogár és a burgonyabogár piretroid-rezisztenciája közismert, és ennek jeleit ormányos fajokban is kimutatták már Nyugat-Európában. A rovarok ellenállóságának alapja legtöbb esetben a hatóanyagokat lebontani képes észteráz és monooxidáz enzimmel rendelkező populációk felszaporodása.

Védőernyő a hatóanyagnak

Észter-típusú piretroid-hatóanyag használata esetén olyan megoldásra van szükség, amely „megvédi” azt a lebontó enzimektől. A piperonil-butoxid (PBO) az a vegyület, ami kombinációs partnerként a lebontó enzimet inaktiválva lehetővé teszi, hogy a hatóanyag kifejtse hatását. A piperonil-butoxid világszerte széles körben használt partnere a különböző piretroid molekuláknak. Ott van rá szükség, ahol piretroid-rezisztens vagy csökkent érzékenységű rovarok ellen kell küzdeni. Bizonyított tény, hogy ezekben az esetekben nagy mértékben javítható a piretroidok hatékonysága, ugyanis a PBO megakadályozza a lebontó enzimek működését.

Új megoldás tavaszi rovarproblémákra repcében

A Corteva™ Agriscience 2023 tavaszán hozza forgalomba a Sherpa Duo® rovarölő szert, mely a cipermetrin és PBO gyári kombinációja. A cipermetrin kontakt hatóanyag, melynek hatására a rovarok néhány percen belül befejezik a táplálkozást, majd rövid időn belül elpusztulnak. Rovarölő hatását hűvös időben, már 5 °C-on is kifejti, így kora tavaszi kártevők ellen is jól használható. A készítmény másik összetevője a fentiekben részletezett piperonil-butoxid (PBO) hatásfokozó vegyület, mely a piretroid molekula lebontását végző enzim működését akadályozza. Használatával a Sherpa Duo® ki tudja kifejteni rovarölő hatását piretroid-rezisztens kártevők ellen is, és csökkenthető a rezisztencia kialakulásának lehetősége.

Kártevők hada veszélyezteti a repcét tavasszal

A tél végén, kora tavasztól folyamatosan betelepedő ormányos fajok közül a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) és a repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) okozzák a legjelentősebb gazdasági kárt. Ellenük előrejelzésre alapozottan az imágók megjelenésekor kell védekezni. A tapasztalatok szerint igen nehéz az optimális kezelési időpontot kiválasztani, célszerű több kezelésben gondolkodni a biztosabb hatás érdekében.

Az őszi káposztarepce másik jelentős kártevője a repce-fénybogár (Meligethes aeneus). A kártevő fő kártételi ideje a virágzást megelőző, zöldbimbós állapot, amikor a fénybogár táplálék (virágpor) után kutatva átrágja a bimbókat és megsérti a bibét. A károsított virágból nem fejlődik becő.

További információkat talál a www.corteva.hu címen!

Perényi József
fejlesztőmérnök

corteva