fbpx

Bejelentették a 32. Bábolnai Gazdanapok időpontját

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 10.

Szeptember 5-8 között rendezik meg a 32. Bábolnai Gazdanapokat, amely az idén a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) egyik társrendezvénye lesz.

A több mint 3 évtizedes múltra visszatekintő Bábolnai Gazdanapok a magyar agrárium kiemelkedő ünnepe, mivel az a 21. századi mezőgazdaság gépeinek és technológiáinak legjavát mutatja meg Bábolnán, idén az OMÉK társrendezvényeként, mondta a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkár.

Az idei OMÉK alapvetően a fiatalok megszólításáról és a kiállítás üzleti szerepének erősítéséről szól, Bábolna mellett pedig másik társrendezvénye Hódmezővásárhelyen az állattenyésztést állította a középpontba.

Az államtitkár kitért arra is, hogy kormányzati oldalról mindent megtesznek azért, hogy lehetőséget és eszközt adjanak a gazdálkodóknak a gépek használatára. A vidékfejlesztési program forrásainak a kormány több mint 50 százalékát beruházásokra fordítja, emellett az államtitkár kiemelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramját, amely lehetőséget jelent az eszközök beszerzésére, valamint az agrártárca által ismételten újraindított lízingtámogatási programot, amely 600 millió forintos kerettel ösztönzi a fejlesztéseket és a gépvásárlásokat.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője elmondta, hogy míg az AMC által szervezett OMÉK-on elsősorban a mezőgazdasági gépgyártás érdemeinek széles körű bemutatására összpontosítanak, addig a gazdanapokon az értékesítés lesz a fókuszban. Az ügyvezető ismertette: Magyarországon 150-200 mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó üzem van, amely 8 ezer, nagyrészt vidéken élő magyar család megélhetéséhez járul hozzá. Kérdésre válaszolva az ügyvezető elmondta, hogy tavaly 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket Magyarországon a gazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozók, alkatrészekre pedig 49 milliárd forintot fordítottak, olvasható az MTI hírében.