fbpx

Drágul az energia és a takarmány; meddig bírja az ágazat?

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 15.

Azonnali piaci védőintézkedésekre van szükség, hogy nem mélyüljön el jobban a sertéstartók válsága – jelentette ki Nagy István tárcavezető az uniós agrárminiszterek tanácsülését követően az ágazat védelmében.

 

A hazai hústermelés több mint harmadát adják a sertéstartók

Az ágazat szereplőinek soha nem látott nehézségekkel kell szembenézniük. Rövid idő alatt meredeken megemelkedtek az előállítás költségei, a takarmányárak és az energiaköltségek. Ugyanebben az időszakban viszont az átadási árak drasztikusan csökkentek, így veszélyesen „kinyílt az olló.” Ennek eredményeként ma már a leghatékonyabb gazdaságok számára is veszteséges a sertéstartás, a helyzet már rövidtávon sem tartható.

 

sertésBaj van, a sertéságazat területén (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

Az Európai Bizottság egyelőre nem lép

Nem várhatók EU-s szinten azonnali piaci védőintézkedések. A segítségnyújtásra alkalmas lenne a mezőgazdasági válságokra képzett tartalék is, ezért a sertéságazat problémáinak kezelése érdekében hazánk kezdeményezte a válságalap a felhasználását.

Ebből gyorssegélyt lehetne nyújtani az ágazat szereplőinek, azonban a Bizottság ennek megnyitására sem tett javaslatot – mondta a miniszter. A válságalap megnyitásához a Tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.

A példák a hazai támogatásra

  • az idei állatjóléti támogatás kerete 4 milliárd forinttal lett megemelve;
  • támogatott hitel kidolgozása;
  • Krízisbiztosítási Rendszer elérhető már a sertéstartók számára is.

A minőségi hazai állomány állategészségügyi szintjének és versenyképességének megőrzése és javítása érdekében szigorított ellenőrzéseket vezet be az EU belső piacáról Magyarországra érkező hízó alapanyagot – mondta az agrártárca vezetője.

 

Forrás: MTI