fbpx

Pix4D-esettanulmány

Írta: Agrárágazat-2021/10. lapszám cikke - 2021 október 16.

A legkülönbözőbb feladatra alkalmasak

A precíziós gazdaság létrejöttét és hatékony működését az olyan technikai újítások teszik lehetővé, mint a hazánkban is folyamatosan terjedő ipari drónok. A mechatronikai fejlesztések és az akkumulátorkapacitások növekedése egyre precízebb és megbízhatóbb eszközöket eredményez, melyek nemcsak felveszik a versenyt a hagyományos megoldásokkal, de számos területen meg is előzik őket. Noha az elektronikai és a gépészeti előrelépések hatása elvitathatatlan, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a szoftverek szerepéről. Az ipari drónok és a precíziós gazdaságokban használt precíz eszközök elsősorban az összetett szoftvereknek köszönhetik népszerűségüket.

drón irányítása

Pix4D a mezőgazdaságban

Az ipari drónok számos feladat elvégzésével képesek hozzájárulni a mezőgazdaság működéséhez, azonban a különböző felmérések igénylik messze a legtöbb szoftveres támogatást, hiszen csak ezzel a szoftveres háttérrel tudunk hatékony felméréseket végezni, a kapott adatokat kielemezni, és ezekre alapozva megtervezni a feladatainkat. Erre kínálnak átfogó megoldást a Pix4D fotogrammetriai szoftverei, amelyek közül a Pix4D Mapper és a Pix4D Fields használható drónos mezőgazdasági felmérések és műveletek támogatására. A Mapper segítségével előre elkészített repülési tervek alapján készíthetünk hagyományos, multispektrális vagy RGB-kamerás felvételeket, amelyek eredményeként centiméter-pontossággal mérhetjük ki a földünket vagy azonosíthatunk be a problémás területeket, hogy csak célzottan ott kelljen beavatkozni, ahol szükséges. Ezzel egyszerre időt, energiát és pénzt is spórolunk. Míg a Mapper általános drónos feltérképezések támogatására készült, a Pix4D Fields programot a svájci gyártó kifejezetten mezőgazdasági műveletekre fejlesztette ki. Ez a szoftver számos opciót kínál általános mezőgazdasági és növényállapot-felmérésekre, és beilleszthető bármilyen digitális gazdaság palettájába. A rögzített adatok könnyen importálhatók különböző programokba, farmmenedzsment szoftverekbe. Még internet- vagy műholdas kapcsolat sem szükséges a Pix4D szoftvereihez, így a precíziós megoldásokat választó gazdák kényelmesen használhatják őket a mindennapokban anélkül, hogy további technológiai kiegészítőkre kellene hagyatkozniuk.

Példák a nagyvilágból

A továbbiakban három nemzetközi példa segítségével mutatjuk be a szoftverekben rejlő potenciált. A három különböző kontinensről származó projekt jól mutatja, hogy a Pix4D szoftverek tényleg bármilyen problémával képesek megküzdeni, nem kell tehát attól tartani, hogy a speciális hazai körülmények kihívást okoznának, hiszen ennél szélsőségesebb feladatokat is képesek megoldani.

Napraforgó és kukorica egész éves elemzése Ukrajnában

Ahogy hazánkban, úgy Ukrajnában is a kiemelt fontosságú termények közé tartozik a napraforgó és a kukorica. A nagy kiterjedésű táblákat a keléstől a betakarításig folyamatosan vizsgálták a szakemberek, így a munkafolyamatok során jelentős mennyiségű növényvédő szert, műtrágyát és nem utolsósorban időt sikerült megtakarítani. A felmérések során sor került a pontos tőszámlálásra, a tápanyag-kijuttatás és a permetezés megtervezéséhez szükséges elemzésekre és a betakarítási terv kidolgozására is. A Pix4D precíz elemzőfelületének köszönhetően elég volt pár részletes felmérést készíteni, amelyek utólagos elemzésével minden információ elérhetővé vált. A Pix4D szoftvereket leggyakrabban ehhez hasonló általános felmérésekhez használják, hiszen földrajzi elhelyezkedéstől és mérettől függetlenül minden gazdaság feladatait képesek könnyebbé tenni.

térkép drónnal

Fenntartható erdőtelepítés Malawiban

Az afrikai államban egy európai szervezet kezdett nagy kiterjedésű erdőtelepítésbe a klímaváltozás elleni küzdelem és a helyi talaj védelmének érdekében. Az erdő ültetése komoly tervezéssel jár, amihez a szakemberek egy olyan platformot kerestek, amelynek segítségével jól prezentálható vizuális tartalmakat hozhatnak létre, hiszen a hatóságok és a támogatók számára folyamatosan el kellett számolni a projekt haladásával. Az ipari drónok által végzett felderítéseknek köszönhetően olyan tényezőket is figyelembe tudtak venni a projekt résztvevői, amire nem lett volna lehetőségük hagyományos eszközökkel. Ez a különleges példa jól bemutatja, hogy a Pix4D szoftvereket a legszokatlanabb feladatokhoz is hatékony lehet használni, a magas szintű egyedi feladatra szabhatóságuknak köszönhetően.

drón

Takarmánytermesztés Mexikóban

A projektben résztvevő rendkívül nagy kiterjedésű mexikói farm optimalizálni szerette volna a takarmánynövények termesztését. A gazdaságban dolgozó szakemberek tisztában voltak azzal, hogy évente hatalmas összegeket költenek a növények ellátására, ezért a leghatékonyabb módszereket szerették volna alkalmazni. Míg általában először a növények állapota kerül felmérésre, és ezután határozzák meg a szükséges beavatkozásokat, ebben az esetben fordítva történt a kutatás. A különböző tápanyagokkal ellátott termőföldbe ültetett és különböző módszerekkel nevelt terményeket betakarítás előtt elemezték a gazdák. Így könnyen megállapítható volt, hogy melyik növénykezelési folyamat eredményez nagyobb termésátlagot. A projekt kitűnő példa arra, hogy a felméréseknek nem kell minden esetben egy adott sorrend szerint működniük.

napraforgó

Összefoglaló

Áttekintésünkből kiderült, hogy a rendkívül összetett, mégis könnyen kezelhető Pix4D programok a legkülönbözőbb problémák megoldásánál is helyt tudnak állni. A szoftvereket nem egy adott feladat elvégzésére tervezték; magas szintű egyedi feladatra szabhatóságuk eredményeként szinte bármilyen szokatlan probléma megoldására képesek.

Török Gyula
ABZ Drone