fbpx

Segítse aláírásával a székelyföldi gazdák ügyét!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 06.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) is támogatja a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről.


Kép forrása: NAK

A magyar Országgyűlés döntése értelmében ötpárti határozatban támogatta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről, olvasható a NAK sajtóközleményében. A kezdeményezés elindításáért az SZNT 6 évig pereskedett az Európai Bíróságon. A parlament egyúttal felhívta az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarok figyelmét, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb számban támogassák.

A törvényhozás felhívására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is az ügy mellé áll, és falugazdász-hálózatán keresztül lehetőséget biztosít a hazai gazdálkodóknak, hogy aláírásukkal csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A támogatói ívet a mai napon Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, a MAGOSZ elnöke is aláírta.

A kezdeményezés sikere, amelynek első feltétele az egymillió aláírás összegyűjtése, a következő évtizedekre meghatározhatja a Kárpát-medencei magyarság jövőjét, hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A magyarországi gazdálkodók kézjegyeikkel nem csak a konkrét akciót segíthetik, hanem közvetve székelyföldi gazdatársaikat is. Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Egymillió aláírás összegyűjtése esetén az ügyet az Európai Bizottság a munkarendjébe illeszti, és elindíthatja az uniós jogalkotási eljárást. Ennek sikeres lezárása esetén akár Székelyföld is lehetőséget kaphat arra, hogy hozzáférjen az uniós strukturális és más alapokhoz, forrásokhoz és programhoz.

A falugazdász-hálózatban a kamarai munkatársaknál március elejétől elérhető az aláíróív.

Az agrárkamara kéri valamennyi tagját, hogy keressék fel a lakhelyükhöz legközelebb dolgozó falugazdászt, és segítsék sikerhez a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését!

CÍMKÉK mezőgazdaság