Meghatározzák a játékszabályokat a baromfi ágazatban

Írta: - 2023 szeptember 13.

Még az ősszel elkészülhet az a szabályozási csomag, amely a víziszárnyas termelők és felvásárlók viszonyában megosztja a kockázatot és nagyobb biztonságot jelent majd a baromfiágazatban tevékenykedőknek – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a XXIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál megnyitóján.

Feldman Zsolt, államtitkár
Kölcsönös bizalom és átláthatóság – kiszámíthatóbb lesz a gazdálkodási környezet (fotó: Vermes Tibor)

A víziszárnyas termékek 80%-át külföldön értékesítjük

A liba és az abból készült termékek nemzetközi szinten is megállják a helyüket és megmutatják az ágazat teljesítményét. Kifejtette, a víziszárnyas termékek 80%-át külföldön értékesítjük, az ezekből készült termékek pedig a magyar tudást, magyar gazdák munkáját hirdetik.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy nagy kihívásokkal és nehézségekkel kellett az ágazat szereplőinek megküzdenie az elmúlt időszakban. A madárinfluenza miatt összesen 1,3 millió víziszárnyast kellett levágni. A kormány azonban nem hagyja magára a gazdálkodókat. A Vidékfejlesztési Program keretében ugyanis 14 milliárd forintot fizetett ki az agrártárca telepfejlesztésekre és egy új állatjóléti támogatás is rendelkezésre áll a gazdálkodók terheinek csökkentésére.

Az előrelépés egyik feltétele az ágazat szereplőinek összefogása

Ősszel egy olyan európai uniós állatjóléti szabályozási javaslattal is szembesülhetünk, amely a víziszárnyas szektorban dolgozók számára is tartogat újításokat akár az állattartás, a vágás vagy a szállítás területén, a feladatunk pedig az, hogy ezekre a változásokra az érintetteket felkészítsük – mutatott rá az előttünk álló időszak teendőire az államtitkár.

Az államtitkár az ágazat szereplőinek összefogására is felhívta a figyelmet, mert így könnyebben át lehet lendülni a szektort övező akadályokon. Az agrártárca egy olyan szabályozáson dolgozik, melynek célja, hogy megossza a termelési kockázatot a termelők és a felvásárlók között, és a felvásárlás folyamatát átláthatóvá tegye az állattartó számára. Az új szabályozásnak köszönhetően olyan viszonyrendszer alakulhat ki a termelő és a vágóhíd között, amely kölcsönös bizalomra épül, így pedig még kiszámíthatóbb lesz a gazdálkodási környezet – húzta alá Feldman Zsolt.

Tavaly miniszteri közbelépés kellett a termelői oldalon kialakult elégedettlenség miatt. Az integrátorok elég egyoldalúan diktálták a feltételeket, a gazdálkodó szerint az állatjóléti támogatásokat beépítették a felvásárlási árakba, sőt gyakran úgy, hogy figyelmen kívül hagyták, ha végül megváltozott az állattartóknak kifizetett támogatás mértéke. Így volt olyan baromfis, aki veszteséget termelt.

Forrás: AM Sajtóiroda