fbpx

Infláció: élelmiszerből is drága az import

Írta: - 2023 január 16.

A KSH gyorsjelentése a várt számokat hozta: 2022. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

sajtok
A feldolgozott élelmiszerek importja is drága (forrás: indexvas.hu)

Energiaimport

Az inflációt leginkább a földgáz árának megugrása hajtotta. A vezetéken érkező energiahordozó ára szinte megduplázódott (+97,8%), amit a tűzifa ára is igyekezett követni (+58,6%). Az elektromos energia ehhez képest kevésbé drágult (+27,8%). A háztartási energia átlagos drágulása 55,5%-os volt.

Nem mindegy, hol folyik a feldolgozás

Mindez erős importkitettségünk miatt érthető is, élelmiszerből azonban jól ellátott országnak számítunk, ezért nehezebb átlátni, miért drágult átlagosan 44,8%-os mértékben az ennivaló. Ennek egyik fő oka, hogy külkereskedelmünkben a kivitelt még mindig a feldolgozatlan termékek dominálják, míg a behozatalt a feldolgozott termékek, ráadásul gyengécske forintárfolyam mellett. (A magyarországi agráregyenleg 38 százalékát a gabonafélék tették ki 2021-ben.) A zömében itthon előállított termékeket pedig az energiaválság drágította meg a termelői és feldolgozóipari közlések szerint.

inflációradar
Inflációradar (forrás: KSH)

Leginkább a sajt (+83,2%), a tojás (+82,7%) és a kenyér (+81,1%) drágultak meg. Közel 80 százalékos áremelkedésen mentek át a tejtermékek is, beleértve a vajat is. Az édesipari lisztesáruk és tészták 70 százalék körüli áremelkedést mutattak. 50 százalék feletti mértékben drágult a margarin (+58%), a péksütemények (+57,2%), és dacára a részben ársapkás kínálatnak a tej (+52,1%) és a baromfihús (+51,5%) is. A szintén árstopos, de kategóriáján belül kevésbé helyettesíthető liszt alig 7, az étolaj pedig mindössze 1,5 százalékkal drágult.

Az állateledelek ára követte az élelmiszerekét, 48,8 százalékkal emelkedett, a szeszes italok viszont továbbra is átlag alatti mértékben, 21,3%-kal drágultak. A tartós fogyasztási cikkek jellemzően az átlagos infláció alatti mértékben drágultak, csak az új személygépkocsik ára tartott lépést vele.

Az uniós országokhoz mért hazai inflációs rátát lásd ebben a cikkünkben.