fbpx

Vegye kézbe az irányítást! Új rovarölő szer repce védelmére

Írta: - 2023 január 16. -Hirdetés

Az integrált növényvédelemben a kémiai növényvédelem alkalmazása akkor ajánlott, ha az adott esetben nem áll rendelkezésre más, környezetvédelmi szempontból kedvezőbb megoldás. A repce integrált védelmének megvalósítása a gazdálkodótól széleskörű tapasztalatokat és gyakorlati ismereteket követel meg.

A repce rovarkártevői elleni védekezésben a gyakorlatban még nem állnak rendelkezésre olyan vegyszermentes eljárások, melyek önmagukban megfelelő hatékonyságot adnak. Ezért a repcekártevők elleni védekezésben az integrált technológiák egyelőre nem nélkülözhetik a kémiai rovarölő szereket. Az utóbbi pár évben egyre fogyatkoztak a hatékony készítmények és hatóanyagok, de 2022-ben új Bayer rovarölő szer kapott felhasználási engedélyt.

Új eszköz a védekezéshez

2022-ben új rovarölő szer kapott felhasználási engedélyt repce védelmére, a Sivanto Energy. Ez egyben új hatóanyagot is jelent a szántóföldi állományvédelemben, a Bayer természet ihlette fejlesztését, a flupiradifuront.

Két hatóanyag, két hatásmód

A Sivanto Energy két hatóanyag, a deltametrin és a flupiradifuron gyári kombinációja annak minden előnyével:

  • hatóanyagok a hatáskifejtéshez optimális arányban;
  • speciális segédanyagok a gyorsabb felszívódás, szállítódás és hatáskifejtés érdekében;
  • könnyű adagolás;
  • egyszerű felhasználás.

Kontakt és felszívódó hatású készítmény, a célzott kártevők ellen a csak kontakt készítményeknél hosszabb hatástartammal.

A kétféle hatásmód és a szántóföldi állománykezelésben új hatóanyag, a flupiradifuron segít a már kialakult rezisztencia kezelésében. Emellett a szűkülő rovarölőszer-kínálatból adódó további rezisztencia kialakulásnak megelőzésében is hatékony eszköz.

2022 őszén repce-vetésterületünk csökkent, ám ez csak még értékesebbé teszi a jól áttelelt állományokat. Erre az értékre tavasztól a betakarításig még sokan pályáznak, elsőként a kora tavasszal, a felmelegedéssel támadásba lendülő kártevők.

A repceszár-ormányos és a nagy repceormányos február végétől nagyjából egyszerre kezd betelepedni a repce táblákra. Az időzítés ezek ellen a kártevők ellen rendkívül fontos. A kezelés akkor lesz hatékony, ha a tömeges betelepedés után, de még peterakás előtt történik, hiszen a szárban lévő lárvák ellen már nincs megfelelő védekezési lehetőség. Sárgalapos vagy sárgatálas megfigyelésre alapozva a kezelések jól időzíthetők.

A repceszár-ormányos és a nagy repceormányos elleni védelemre a Sivanto Energy alkalmazása a repce első tavaszi kezelésére (BBCH 30-39) 0,75 l/ha dózisban javasolt.

Kora tavaszi kezelések esetén a hőmérséklet is befolyásolhatja az elvégzett kezelések hatékonyságát.  A Sivanto Energy a gyakorlatban előforduló hőmérsékleti tartományban (10°C-20°C között) megbízható védelmet nyújt a repce kora tavaszi kártevői ellen.

2023-tól vegye kézbe az irányítást új rovarölő szerünkkel, tervezze a kártevők elleni védelmi technológiát a Sivanto Energy alkalmazásával!

Bayer Crop Science

További információ: agro.bayer.co.hu

Bayer