fbpx

Befőtt helyett szamócanápolyi a spájzban  

Írta: Kristóf Imre - 2021 március 06.

Az űrhajósok ételeihez hasonlóan – már akár az otthonunkban is – évekre tartósíthatunk gyümölcsöket, zöldségeket és kész ételeket is a liofilizálás, azaz a fagyasztva szárítás új technológiájával. A víz elvonásával tartósított, és légmentesen csomagolt élelmiszer megőrzi a színét, illatát, ízét. Fogyasztható száraz állapotban, vagy néhány perc vízben áztatás után, rehidratált állapotban is, amikor visszanyeri az élelmiszer az eredeti állagát. Cikkünkben és videónkban bemutatjuk az AmadeaFood Kft. által forgalmazott berendezést.

 

 

Ezt a málnát egy éve liofilizáltuk, azóta ebben az üvegben van, és még mindig olyan mintha friss lenne – mutatja a befőttesüvegbe zárt málnaszemeket Fodor Ákos az AmadeaFood Kft. ügyvezetője, aki részletes bemutatót tart nekünk a fagyasztva szárító (liofilizáló) gép által tartósítható élelmiszerekből. Kóstoltuk a gyümölcsök közül a málnát, szamócát, kajszit, almát, a zöldségekből a spárgát, céklát. Készételeket is lehet liofilizálni, így Ákos büszkén mutatta be az édesanyja által készített kedvenc ételeit: fasírtot, zöldborsófőzeléket, rizseshúst és főtt marhanyelvet is.

 

liofilizálás
Fodor Ákos az AmadeaFood Kft. ügyvezetője (fotó: Kristóf Imre)

 

Egy év után is friss marad

A fagyasztva szárítás csak a vizet vonja ki az ételekből, ezért mind a színük, illatuk és ízük is évekig megmarad, ha légmentesen, fénytől védve tárolják. A gyümölcsök nagyon könnyűek, állaguk a nápolyihoz hasonlóan száraz. Ha vízbe áztatjuk (rehidratáljuk), visszanyerik eredeti külsejüket. A szamóca pl. 10 perc áztatás után olyan lett, mint a frissen szedett gyümölcs.

 

liofilizálás
Liofilizált szamóca rehidratálás után (Fotó: Kristóf Imre)

 

Hogy működik?

A gép kezelése nagyon egyszerű, alapvetően csak bele kell tölteni a tálcákba az élelmiszert, be kell csukni az ajtaját, majd a mellette található vákuumpumpába olajat kell tölteni.  Miután kiválasztottuk, hogy fagyasztott vagy nyers terméket tettünk a berendezésbe, már el is indítottuk a folyamatot, és megy is a fagyasztva szárítás. A különböző élelmiszereket pl. ezt a tasakba zárt szamócát a gép úgy készíti el, hogy először a munkateret lehűti 40 fokra, majd a vákuum segítségével, valamint a tálcák fölé helyezett fűtőlappal elszublimálja a vizet, ami benne van az élelmiszerben. Ez jég formájában, egy halmazállapotot kihagyva, a gép oldalában lecsapódik – mutatja Ákos, a hagyományos gáztűzhely méreteihez hasonló berendezésen.

 

liofilizálás
Gyümölcsök és zöldségek liofilizálása (fotó: Kristóf Imre)

 

Ezzel a géppel egyidőben akár különféle élelmiszereket is lehet liofilizálni. Próbaképpen sárgabarackot, lilahagymát, banánt, spárgát, epret tettünk tálcákra – mint egy sütőbe – egymás alá. A tálcákra helyezett élelmiszerek vastagságától függően 24-36 óra alatt végzi el a fagyasztva szárítást a készülék, amely után a légmentes csomagolás következhet üvegekbe vagy tasakokba zárva.

 

Élelmiszerek mentése

A fagyasztva szárító készülékkel megmenthető a kidobásra szánt élelmiszer is, így például az érettsége miatt már csak azonnali fogyasztásra alkalmas zöldségek-gyümölcsök sokasága. Erre jó példát láthattunk a cég telephelye mellet lévő sarki zöldségesnél.

liofilizálás
Kiss Krisztián kereskedő (fotó: Kristóf Imre)

 

Üzletünkben nagyon sokféle gyümölcsöt lehet kapni, egy idő után egyik-másik sajnos meghibásodik, foltos lesz, és veszít esztétikai értékéből. Ezeket most már külön szoktuk gyűjteni, mert nagyon finom termékeket lehet készíteni belőlük. Itt vannak ezekben az üvegekben, az ízük sokkal intenzívebb, mint az eredeti gyümölcsé – mutatja a gyümölcsök új tartósításának módját Kiss Krisztián kereskedő.

 

Ipari felhasználás mellett már a háztartásokba is

A készülékkel fagyasztva szárítással, 4-5 kg élelmiszert lehet egyszerre tartósítani, és légmentesen csomagolva több éven át minőségromlás nélkül megőrizni. A készülék nem fogyaszt sok villanyáramot, a vákuumhoz használt olaj többször felhasználható, így az üzemeltetése gazdaságos. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a közeljövőben akár a háztartások mindennapos készüléke is lehet.

 

liofilizálás
Fagyasztva szárított fasírt („édesanyám fasírtja”) (fotó: Kristóf Imre)

 

Édesapám Fodor Sándor, Bujna Ferenc barátjával közösen, már több mint 3 éve talált rá a Harvest Right fagyasztva szárító berendezéseire. Azóta az AmadeaFood csapatával azon dolgozunk, hogy a liofilizálás hazánkban is minél szélesebb körben elterjedt legyen – hangsúlyozta Fodor Ákos az AmadeaFood Kft. ügyvezetője.