fbpx

A banán az egyik legolcsóbb gyümölcs a polcon

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 17.

Nem biztos, hogy sokáig így lesz, veszélyben a banánültetvények: a fekete sigatoka gomba pusztítja a növényeket világszerte, hiába fejlesztik a kezeléshez használható szereket, a gomba folyamatosan alkalmazkodik az új megelőző módszerekhez.

 

A banán szinte minden élelmiszerüzletben megtalálható
A banán szinte minden élelmiszerüzletben megtalálható
(Fotó: Pixabay)

 

Most a banán áll vesztésre

A banán esetében ezt a gombabetegséget először Latin-Amerikában azonosították nagy mennyiségben, a világ más tájain is megtalálható: a Karib-térségben; Ázsia és Afrika banántermelő területein. Bár már 2006-ban felhívták erre a betegségre a figyelmet, azóta végleges, megnyugtató megoldás nem született.

A kutatók kimutatták, hogy a gomba gyorsan változik, az alkalmazott peszticid alapú vegyszerekkel szemben rövid időn belül rezisztens lesz.

A Cavendish banán – ez teszi ki a globális termelés több mint 50 százalékát, illetve az export gyümölcs 95 százalékát – nagyon érzékeny a sigatoka gombára, a cserje 30 éves élettartalma drasztikusan csökken 2-4 évre.

 

Alternatív betegségmegelőzési módszer lesz a járható út

Nagyszámú banánfajtát ismerünk, és a különböző területeken több fajtát termeszt az emberiség, de genetikai szempontból nincs lényeges eltérés. A legtöbb országban a banántermelés az intenzív védekezésen múlik, melyek során gombaölő szereket alkalmaznak heti rendszerességgel. Azonban az említett károkozó gyorsan mutálódik, így a vegyszeres kezelések egy idő után eredménytelenek.

A kutatást végző szakemberek feltérképezték a gomba összes formáját és azok földrajzi eloszlását is. Kimutatták, hogy minden azonosított mutáció összefüggésben áll az alkalmazott szerekekl szembeni érzékenység csökkenésével.

Ezért a tudósok szerint új banánfajták kifejlesztésével lehetne a problémát megoldani.

 

A trópusokon több mint 400 millió ember elsődleges táplálékforrása a banán
A trópusokon több mint 400 millió ember elsődleges táplálékforrása a banán
(Fotó: Pixabay)

 

A banán a világ legnépszerűbb gyümölcsei közé tartozik

A trópusokon több mint 400 millió ember elsődleges táplálékforrása a banán. Ott nemcsak egész gyümölcsként fogyasztják, hanem az étrendben számos más formában is be lett illesztve (feldolgozott formában).

Hazánkban is sokszor olcsóbb a banán, mint az itthon termesztett gyümölcsök.

A riasztó adatok a globális banántermesztés fenntarthatóságának újragondolását teszik szükségessé. Ez elkerülhetetlen az élelmezés miatt is, de az ágazatban termelőként és munkásként résztvevők érdekében is szükséges.

 

Forrás: FoodIngredient1st