fbpx

Így hasznosíthatjuk a drónokat és szoftvereket a precíziós gazdálkodásban

Írta: Agrárágazat-2021/08. lapszám cikke - 2021 augusztus 17.

Nincs olyan gazda, aki ne hallott volna a drónok mezőgazdasági hasznosításáról. A pilóta nélküli légi járművek előnyeinek megértéséhez mélyebbre kell ásnunk a rotoroknál, akkumulátoroknál és kameráknál – az innováció meghatározó hajtómotorjai a szoftverek. Bemutatjuk a mezőgazdasági drónmegoldások alapjait, valamint egy körteültetvényt, melynek gazdája csökkentette a költségeit és időt takarított meg, levegőből készült felmérések segítségével.

 

Drón

 

Egyre inkább beépül a köztudatba a dróntechnológiák használata különböző ipari és mezőgazdasági területeken, azonban kevés szó esik a repülések után a munka szerves részét végző szoftverekről. A téma különösen aktuális, hiszen a jelenleg nyitott precíziós pályázat keretében eszközök mellett szoftverekre is igényelhető támogatás. A hatékonyság növeléséhez és a folyamatok optimalizálásához elengedhetetlen a megfelelő digitális infrastruktúra kiépítése, használata.

 

A programok által használt technológiák

Célszerű a szoftverek megértéséhez a felhasznált technológiákat és az alkalmazott elméleteket megismerni. A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló képalkotási és elemzési technikák a fotogrammetria és a multispektrális felmérés. A fotogrammetria leegyszerűsítve távérzékelést jelent, és elsősorban adatgyűjtésre, illetve terület- és földmérésre használják. A multispektrális felmérés segítségével speciális fénytartományokat érzékelő kamerákkal vizsgálhatjuk a növényekről visszaverődő, emberi szemmel láthatatlan tartományokat. Felmérhetjük az így kapott adatokból korábbi beavatkozásaink hatékonyságát, állományunk állapotát, felderíthetünk károsodott vagy belvizes területeket, és támpontot kaphatunk célzott feladatok megtervezéséhez, kivitelezéséhez, hogy csak ott kelljen beavatkoznunk, ahol szükséges.

 

A mezőgazdaságban használt szoftverek

Magyarországon is elérhetők a mezőgazdasági drónos szoftverek éllovasa, a svájci Pix4D által fejlesztett termékek. Az informatikai vállalat megoldásai a drónok összes felhasználási területét lefedik, a mezőgazdaságtól kezdve az építőiparon át egészen a helyszínelésekig. Két mezőgazdasági felmérésekre tervezett szoftverük a Pix4Dfields és a Pix4Dmapper.

 

Pix4Dfields vegetációs állapotfelmérés
Pix4Dfields vegetációs állapotfelmérés

 

A Pix4Dfields egy térképészeti szoftver, amellyel hagyományos RGB-kamerákkal könnyen és gyorsan készíthetők nagy felbontású térképek nagy kiterjedésű területekről. Az automatizált feldolgozásnak köszönhetően digitális felületmodelleket hozhatunk benne létre, amelyeken vizsgálható a termények állapota. A felvételeket tartalmazó fájlok könnyen letölthetők és megoszthatók, így más szoftverekben is kielemezhetjük, vagy elküldhetjük őket további feldolgozásra. Ezt látjuk például, amikor a multispektrális kamera felvételeit használva végzünk vegetációs állapotfelmérést:

A kompatibilitás és a felhasználóbarát kezelőfelület a Pix4Dfieldshez hasonlóan egyik fő erénye a Pix4Dmapper programnak is. A fotogrammetriai szoftverrel RGB-, multispektrális és hagyományos kamerák segítségével készíthetünk felméréseket a magasból. A szoftver képes 2D és 3D modellé alakítani légi felvételeket, így rendkívül részletes és pontos műveleteket végezhetünk vele. A mesterséges intelligenciával támogatott tárgyfelismerő funkcióval a szokatlan tárgyakat is gyorsan azonosíthatjuk, az elkészült felvételeket pedig még a helyszínen ellenőrizhetjük. A Pix4Dmapper leggyakoribb mezőgazdasági felhasználása a terület- és földmérés, ami drónok segítségével hatékonyabban, gyorsabban és pontosabban elvégezhető a hagyományos, földi módszerekhez képest.

Mindkét program nagy előnye, hogy kompatibilisek a farmmenedzsment szoftverekkel, így a használatuk nem igényel rendszerszintű változtatásokat.

 

Drónok és virágok

Egy kutatás során egy 1 776 körtefát tartalmazó gyümölcsös virágait vizsgálta egy ipari-mezőgazdasági drónokkal és szoftverekkel foglalkozó csapat, melynek eredménye a fenti képen látható. Minél sötétebb színű az adott terület, annál több virágot hoztak az ott elhelyezkedő fák, míg a fehér foltok a rosszabb állapotban lévő egyedeket jelzik. Az eredmény felhasználásával a gyümölcsös gazdája a kevesebb virággal rendelkező területeket tovább vizsgálhatja, és a növényorvos is céltudatosan keresheti fel a problémás területeket. Hosszú távon egy ilyen kutatás és a megfelelő intézkedések termékenyebbé tehetik az egész gyümölcsöst. Ezt a felmérést természetesen ipari drónok és speciális szoftverek nélkül is elvégezhetjük, a különbség azonban, hogy a személyes bejárás rengeteg időt és energiát igényel, valamint a végeredmények pontossága mindig el fog maradni a gépek által készített felvételekétől. Ez a kísérlet a példa rá, hogy a drónok munkáját segítő szoftverek rendkívül sokoldalúan felhasználhatók, és szinte bármilyen tevékenységet képesek hatékonyabbá tenni.

 

Drónfelvétel
Drónnal történt körtefelmérés

 

A technológia fejlődésével egyre több gazda kezdi felfedezni a precíziós mezőgazdasági felmérésekhez szükséges szoftvereket. A magyar gazdák a mezőgazdasági drónok felhasználásának új fejezetéhez érkeztek, hiszen az aktuális pályázati felhívásnak köszönhetően a precíziós gazdálkodást elősegítő eszközökre, ezáltal drónokra és szoftverekre is pályázhatnak, akár 50%-os támogatási intenzitással.

 

Török Gyula
ABZ Drone