fbpx
456966

Kockázatokat rejthet az ismeretlen származású méhanya

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 26.

Az egyetlen állami elismeréssel rendelkező, méhanyanevelésre használható méhfajta ma Magyarországon a pannon méhfajta. A közel fél évszázada töretlen tenyésztésű fajta a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének (MMOE) gondozásában áll. A Nébih felhívja a méhészek figyelmét, hogy kizárólag nyilvántartott méhanyanevelőktől vásároljanak méhanyát, amely megfelelő származási igazolással is kell hogy rendelkezzen. Ennek fontossága, hogy ezzel hozzájárulnak és biztosítják a hazánkban honos pannon méhfaj megőrzését.

méh
A pannon méhfaj megőrzésére törekednek a méhtenyésztők és az MMOE (Forrás: stormcornerqueens.com)

Miért pont a pannon méh?

A pannon méhfajta számtalan előnnyel bír: azon túl, hogy magas a méztermelő képessége és jó telelő, a földrajzi adottságainkhoz tökéletesen alkalmazkodik, nyugodt a természete, nem támad emberre, valamint könnyen kezelhető. Ráadásul egyszerűen megkülönböztethető a többi méhfajtától az egyedi küllemi jegyeinek köszönhetően. Ezeknek a kedvező jellemzőknek jóvoltából nem is meglepő, hogy az MMOE a hazai tenyésztőkkel egyetemben szüntelen azon dolgoznak, hogy a pannon méhfajtát megőrizzék és az ország méhészei számára biztosítva legyenek a magas minőségű méhanyák.

A méhanyák forgalmazási feltételei, nevelési szabályai

A hatályban lévő állattenyésztési és állategészségügyi jogszabályok pontosan meghatározzák a méhanyanevelés szabályait és a forgalmazásának feltételeit. A jogszabály szerint méhanyaneveléssel csak a MMOE által igazolt méhészeti gyakorlattal és megfelelő szakiránnyal rendelkező személy foglalkozhat. Fontos szabály, hogy méhanyát valamint méhanyabölcsőt forgalmazási céllal előállítani csakis a kormányhivatal számára bejelentett méhanyanevelő telepeken engedélyezett. Továbbá kizárólag az MMOE által elismert és a kormányhivatalban nyilvántartásba vett méhanyanevelő telepről származó és erről származási igazolással is rendelkező méhanya, illetve méhanyabölcső hozható forgalomba.

Milyen adatokat kötelező feltüntetni a származási igazolásra?

A származási igazolásra minden esetben fel kell tüntetni:

  • az anya törzskönyvi számát,
  • a méhanyát nevelő telep FELIR – Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszer –szerinti tenyészetkódját,
  • a vásárló nevét és címét,
  • a tenyésztőszervezet bélyegzőlenyomatát.

 A kormányhivatalokon keresztük nyilvántartásba vett, ezálhat méhanya forgalmazásra jogosult méhanyanevelők listája megtalálható a MMOE taglistáján, valamint a Nébih honlapján. Egyesület minden évben fajtabélyeg-vizsgálatot végez a bejelentett méhanyanevelő telepről származó méhek esetében, ezzel biztosítva a méhanyák fajtaazonosságát. Továbbá a központi teljesítményvizsgálatok végzésével a fajta legfontosabb termelési paramétereit ellenőrzik.

Külföldi méhek behozása legálisan

Fontos megjegyezni, hogy a méhészek akár külföldről – EU tagállamból és unión kívüli országból egyaránt – származó krajnai fajtához tartozó méhanyát is vásárolhatnak. Ezesetben a külföldről behozott méhanyáknak is kell rendelkezniük a származásukat igazoló dokumentumokkal, valamint honosításuk szükséges még a hasznosításukat megelőzően. Kizárólag abban az esetben engedélyezi az Egyesület a törzskönyvi nyilvántartásba vétellel a méhanyák szaporítását, ha a behozott méhanyák megfelelnek a pannon méhfajta küllemi paramétereinek, mivel ebben az esetben nem veszélyeztetik a fajta tenyésztését. A megadott engedély a behozott méhanyák származási dokumentumain is feltüntetésre kerülnek az Egyesület által.

méhcsalád
A krajnai méhfajhoz tartozó méhanyák is engedélyezettek bizonyos feltételekkel. (Forrás: Wikipedia.org)

A honosításon kívül állategészségügyi bizonyítvánnyal is rendelkezniük kell a külföldről behozott méhanyáknak. Ennek hiányában a kétséges a méhanyák állategészségügyi státusza, ezzel veszélyeztethetik a vásárló méhész állományát. Az állategészségügyi bizonyítványt a származási hely szerint illetékes hatóság adja ki, ezzel igazolják, hogy a behozott állatok megfelelnek az előírt állategészségügyi követelményeknek.

Tiltott méhek bírság ellenében

A Nébih hangsúlyozza, hogy hazánkban a magyar jogszabályoknak megfelelően nem engedélyezett azoknak a – többnyire külföldről érkező – méhanyák felhasználása, amelyek a pannon méhfajta gazdasági és küllemi paramétereinek nem felelnek meg.

buckfast
A Buckfast hibrid méhfajta tiltólistás, mivel nem felel meg a pannon méhfajta gazdasági és küllemi paramétereinek. (Forrás: honeyfieldsbeefarm.co.uk)

A Buckfast hibrid méhfajta is ezen fajok közé tartozik – ennek ellenére hazánkban is megtalálható már – , melyek szaporítása és a méhanyák forgalmazása jogszabályba ütközik. Bírságot, valamint tevékenységétől való eltiltást is megállapíthat az illetékes hatóság azokra, akik jogosulatlanul szaporítják vagy forgalmazzák az ilyen méhfajtákat.

forrás: Nebih.gov.hu

Ha érdekli a méhészet, vizsolyi élménybeszámolónkat is olvassa el, Mézes Gergő méhészetében jártunk.

Suba-Mérai Fruzsina