fbpx

Költségtakarékos, nedvességmegtartó művelés Güttler gépekkel

Írta: Farkas Imre - 2023 július 26. -Hirdetés

A termelési költségek drasztikus emelkedése miatt, az őszi kalászosok termesztésében is fokozottan előtérbe kerül a technológiai rendszerek módosítása. Univerzálisan alkalmazható, többféle feladatra alkalmas eszközöket kell bevonni a termesztési láncba.

Egy henger, többféle feladatra

A széles méretválasztékban kapható Güttler hengerek, az egyedi profilkialakításuknak köszönhetően a kalászos termesztési technológián belül több munkafázisban is univerzálisan alkalmazhatók. A prizmacsúcsokból álló Güttler csillagprofilok mélységi tömörítést és jelentős rögtörést végeznek, mivel a talajba mélyedő csillagelemek oldallapjai a haladási iránnyal nem párhuzamosak, illetve a különböző mélységben haladó elemrészek kerületi sebessége is különböző. Így a kialakított talajfelszín nem összefüggő, hanem hullámos barázdákból áll, amely a csapadékvíz befogadása szempontjából előnyösebb, jól ellenáll az eróziónak is, illetve nem cserepesedik le. A felső 10-12 cm-es rétegben végzett intenzív rögtörő, tömörítő munkájának köszönhetően a vetést megelőző, vagy azt követő magágytömörítésre, de tarlóhántással egybekapcsolt talajlezárásra is jól használható. A prizmacsúcsokra méterenként 400 kg súly nehezedik, így még a keményre száradt rögöket is megrepeszti, illetve darabjaira töri. Nedves talajkörülmények esetén is hatékonyan alkalmazhatjuk, hiszen egy-egy prizmahenger elempár eltérő átmérőjű csillagokból épül fel, ezek excentrikusan elmozdulnak, ezáltal egymást folyamatosan tisztítják.

Az őszi kalászosok fejlődését szintén elősegíthetjük a Güttler hengerrel végzett bokrosító hengerezéssel. A hengerelemek hegyes csúcsai megsértik a növényi szárakat, és az így előidézett stressz hatására, már 10-15 nap elteltével robbanásszerűen bokrosodik az állomány és akár 15% többlet is elérhető a hozamban. Ha fejtrágyázás után végezzük el ezt a műveletet, akkor a műtrágya felső talajrétegbe való bedolgozásával a tápanyag minél nagyobb arányú hasznosulását is jelentősen elősegítjük.

Fokozódik a sekélyművelés szerepe

A tarlóhántással is egyre inkább alkalmazkodni kell a megváltozott éghajlati viszonyokhoz, illetve megemelkedett termesztési költségekhez és törekedni kell a nedvességmegtartó, talajkímélő művelésre. Ennek egyik módja a munkamélység csökkentése lehet. A sekély talajkezelés megszakíthatja a talaj kapillárisait, és késleltetheti a mélyebb talajrétegek további kiszáradását. Ha sekélyen, csak a száraz talajban végzünk tarlóhántást, akkor a megművelt felső rétegben maradt minimális nedvesség nem fogja elősegíteni a betakarításkor kihullott gabona, vagy a gyomnövénymagok csírázását. A felaprított tarlómaradványokkal folyamatos a talajtakarás, így alattuk alacsony nedvességtartalom mellett is képes mikroklíma kialakulni.

A Güttler SuperMaxx szántóföldi kultivátor egy univerzális sekély talajművelő eszköz, amellyel többek között a nyári tarlóhántási munkák is költségtakarékosan végezhetők. A könnyű vázszerkezetnek köszönhetően kisebb erőgépekkel is üzembiztosan használható. Az erős kapákkal optimálisan, de a hagyományos tarlóhántási technológiáktól üzemanyag takarékosabban tudjuk elvégezni a tarlóhántást. Az 5, illetve 7 soros kapaelrendezésnek és a jelentős gerendelymagasságnak köszönhetően nagy a gép átömlési keresztmetszete, így nagyobb szármaradvány esetén sem tömődik el. Az agresszív kapatagok „légkalapácshoz” hasonló módon működnek, még a száraz, kemény talajokba is biztonságosan belehúzzák magukat. A segédrugós megoldás a kapatagoknak magas rezgésszámú vibrációt biztosít, amelynek hatékony, porhanyító-keverő hatása van, így nedves körülmények között, akár 15 cm-es munkamélységig is ideális munkát végeznek. A sekély munkamélység és a nagy munkaszélesség miatt a fajlagos üzemanyag felhasználás jelentősen alacsonyabb. Az 5 méteres verzió működtetéséhez nincsen nagyobb vonóerőre szükség, mint amit egy 3 méteres nehézkultivátor igényel, üzemanyag fogyasztásban pedig ugyanannyi területet fele annyi költséggel művel meg, mint ha nehézkultivátorral végeznénk.

Farkas Imre