fbpx

A mezőgazdasági munkákat nem gátolja a kijárási korlátozás

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 27.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a mezőgazdaságban tevékenykedők figyelmét arra, hogy a 2020. március 28-ától érvényes kijárási korlátozások – a kamara kérésének megfelelően – lehetővé teszik a mezőgazdasági munkák végzését.

Mint a 2020. március 27-én megjelent kormányrendeletben szerepel, a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására alapos indokkal kerülhet sor. Ezen alapos indokok közt szerepel a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) vásárlás.

Ugyancsak alapos ok a rendelet szerint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben, a mezőgazdasági üzletben vásárlás – ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat –, a piacon, a helyi termelői piacon vásárlás, a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben vásárlás.

További alapos indok a rendelet szerint egyebek közt az üzemanyag-töltőállomás felkeresése, a szállítási szolgáltatások igénybevétele, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele, a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele. A legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele, az állatok ellátása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása. A kamara falugazdászai továbbra is a tagság rendelkezésére állnak (www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/101538-megvaltozott-a-rendkivuli-ugyfelfogadasi-rend-2), azonban személyes ügyfélfogadásra csakis előzetes telefonos egyeztetést követően van mód.

A NAK intenzív egyeztetést folytat az illetékes döntéshozókkal arról, hogy – a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel – egyszerűsödjön az egységes kérelmek beadásának ügyrendje. A falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük benyújtásában. Az ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek, amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség.