fbpx

Meggyorsítják az agrártámogatások kifizetését

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 27.

A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan – közölte Nagy István agrárminiszter.  A támogatásokat kezelő Magyar Államkincstár a kifizetések meggyorsításával is hozzá kíván járulni a koronavírus okozta negatív ágazati hatások kezeléséhez, adta közzé az AM Sajtóiroda.

Nagy István arra emlékeztetett, hogy mindezidáig a 2019. évi kérelmekhez kapcsolódóan a területalapú közvetlen támogatások és az átmeneti nemzeti támogatások keretében már összesen 347 milliárd forint jogos támogatáshoz jutottak hozzá a termelők. Az adminisztratív és helyszíni ellenőrzések lezárultát követően lehetőség nyílt az egyes jogcímeket érintően a végfizetés előkészítésére. Hozzátette: a szükséges kontrollfolyamatok lezárását követően a Magyar Államkincstár megkezdi a Vidékfejlesztési Program keretében működő területhez kötött jogcímek – mint például agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást segítő támogatás – kifizetését. Már 2020. 03. 26-án, agrár-környezetgazdálkodás jogcímen közel 7300 ügyfélnél 8,76 milliárd forint összegben történt kifizetés. Április elejétől a közvetlen támogatásokra vonatkozó utalásokra is lehet számítani. Ennek keretében a területalapú támogatást, a zöldítést vagy a termeléshez kötött támogatásokat folyósítják folyamatosan.

A tárcavezető hangsúlyozta, a Magyar Államkincstár által adott tájékoztatás alapján nem fogalmazódott meg technikai vagy egyéb, a koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetre visszavezethető nehézség, amely a kifizetéseket hátráltatná, illetve ellehetetlenítené. Kifejtette: a gazdálkodókat érintő nehézségek mérséklése érdekében alapvető cél, hogy a jogosult termelők minél előbb hozzájussanak az őket megillető támogatáshoz.

A miniszter kiemelte, a június végéig tartó időszakban összesen 122,5 milliárd forint kifizetésére lehet számítani. A tervek szerint a legtöbben áprilisban és májusban részesülnek utalásban, hiszen a teljes hátralevő keret 66%-át, mintegy 67 milliárd forintot áprilisban, míg 25%-át, közel 30 milliárd forintot májusban tervezik kifizetni.

Az Agrárminisztérium minden olyan lépést megtesz, amely hozzájárul a gazdálkodók pénzügyi likviditásának biztosításához – hívta fel a figyelmet Nagy István.