fbpx

Kevesebb deszikkálószer – nagyobb hatékonyság

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 augusztus 16.

Deszikkálásnál csökkenteni kell a víz pH-értékét! Használjon Vulcan Vital pH-t, amely foszfor-nitrogén tápanyag is egyben!

 

Miért is deszikkálunk?

A vegyszeres állományszárítással az érést gyorsítjuk, megóvjuk a növényt a gombabetegségektől, és gyommentesítjük az állományt. A napraforgóknál – de egyre gyakrabban a szójáknál és a repcéknél is – fontos, hogy a deszikkálást jól végezzük el. Lehetőleg alacsony dózist használjunk, mivel a növényvédő szer „benne marad” a leszáradt növényben, és kihatással lehet a következő kultúrára!

 

napraforgó deszikkálás
A jól elvégzett deszikkálásnál egységesen száraz a napraforgó és gyommentes a talaj

 

Csökkenteni kell a permetezővíz pH-értékén!

A deszikkálószerek csak alacsony, 3,5–4,5 pH-jú vízben működnek jó hatásfokkal. Tehát, ha jól beállítjuk a permetezésre használt víz kémhatását, akkor ugyanazt a hatást kevesebb (–15-25%) deszikkálószerrel is elérhetjük.

 

Miért jó erre a Vital pH?

A Vulcan Vital pH foszforsav és nitrogénoldat keveréke. A foszforsav erős sav, ami már kis mennyiségben is jelentősen csökkenti a víz kémhatását, és tápanyaggá válik a következő növénynek. A nitrogén pedig a víz keménységét csökkenti, és hatásfokozó a gyomirtó szerek mellé. Tehát a Vital pH foszfor-nitrogén tápanyag is egyben.

 

napraforgó szármaradvány
Hatalmas tömegű a száraz szármaradvány, amelynek bomlásához több nitrogén, jobb talajélet kellene

 

Mennyit javasolt használni?

Ezt minden esetben a permetezésre használt víz kémhatása és keménysége fogja megadni. Általánosságban azonban 100 liter vízhez 0,5–0,8 liter Vulcan pH-t használjunk, amikor deszikkálást végzünk. Ennél viszont már kevesebb is elég, ha gyomirtásra, rovar- és gombabetegség ellen permetezve használjuk a Vital pH-t.

 

IBC vagy kanna?

A Vital pH permetezővízkémhatás-csökkentő terméket egész évben használni kellene. Őszi-tavaszi gyomirtáskor, rovar vagy gomba elleni védelemnél, de még lombtrágyázásnál is. Ezért, ha tehetjük, akkor IBC-ben vásároljuk meg, és váljon a permetezési technológiánk részévé a vizek kémhatásának csökkentése.

 

émhatás napraforgó után
Búza, 2021. április. Jobboldalt az elővetemény napraforgó volt. Pedig mindent megkapott a növény. Valami húzza vissza a talajba!

 

Napraforgó után gyengébb a búza?

Ha már néhány gondolatot váltunk a napraforgóról, akkor megemlítendő gyakori probléma, hogy a napraforgó után vetett búza egyszercsak gyengébbé válik, mint kukorica után. Ezt okozza, hogy a talaj jobban ki tud száradni, és a napraforgó zsarolja a talaj „könnyű tápanyagait”. Valljuk, hogy a növényvédő szerek nehezebben bomlanak le a szár- és kaszatmaradványban, ami kihat az utóveteményre. Ezért fontos lenne, hogy a napraforgószárakat magas nitrogéntartalmú, Vulcan folyékony NPK-val tüntessük el. Így azonnal lesz tápanyag a kalászosnak, gyorsabban bomlik a szár, és a növényvédő szerek is hamarabb kiürülnek.

 

Szakmai segítség: 06-70-905-5000

VulcanAgro