fbpx

Folyékony vagy szilárd? Tíz érv a folyékony műtrágya mellett

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 július 28.

Folyékony NPK Elővásárlási Akció a VulcanAgronál – már 59 990 Ft/tonna + áfától, de csak kuponnal érvényes!

 

Mezőgazdaság, szenvednek a növények a rossz talajban
Talajélet nélkül ne csodálkozzunk, ha még 2 tonna/ha sem lesz a termés
(Fotó: VulcanAgro)

 

Tíz érv, miért alkalmazzuk a folyékony műtrágyát

1. Olcsóbb a folyékony, mint a szilárd!?

A Vulcan Folyékony NPK termékekből elegendő 400–600 litert kijuttatni hektáronként, a vetés előtt. Ennek költsége 29 000–39 000 Ft/ha, amely már kevesebb, mint néhány szilárd komplex műtrágyából 200 kg mennyiség.

 

2. Elérhető és a szállítás ütemezhető

Folyékony NPK-ból jelentős készlettel rendelkezünk az őszi szezonra. A termékre szerződni azonban minél előbb érdemes, még az Elővásárlás keretében. Tudnunk kell leszállítani a megfelelő időben. Az ehhez kapcsolódó munkafolyamatokat ütemezük, hogy a várható kijuttatás előtt megérkezzen Önhöz a szer.

 

3. Egy menetben kijuttatható

Hagyományos permetezővel, még ha egy kicsit lassabban is, de 400–600 liter/ha folyadék gond nélkül kijuttatható. Elegendő 6-os fúvókát használni, nem szükséges a terméket porlasztani, a permetezőt erőltetni. Dugulást nem fog okozni, még ha szerves anyagot is tartalmaz a folyékony NPK.

 

Mezőgazdaság, a folyékony NPK-val indított repce Vulcan Folyékony NPK-val indított repce 2021-ben 4,1 tonna/ha terméshozammal
(Fotó: VulcanAgro)

 

4. Több a nitrogén benne

A Vulcan Folyékony NPK termékekkel a foszfor és kálium mellett jelentős, akár 40–60 kg/ha mennyiségben is kijuttathatunk indító nitrogént. Így nem szükséges a vetés előtt újra kimenni és taposni a talajt, ha 100–150 kg/ha nitrogén műtrágyát akarunk kijuttatni egy kalászos vagy repce elé.

 

5. Azonnal felvehető tápanyag a növénynek

Gyakran tapasztalható a szilárd NPK (de más műtrágya is) kijuttatása után, hogy hónapokig nem oldódik a szemcse. Miközben a fiatal növénynek lenne igazán szüksége az indító tápanyagra, a bokrosodáshoz, a begyökeresedéshez vagy az oldalhajtások megindításához. A folyékony NPK-ból a növény azonnal, akár száraz vagy hideg is a talaj, összetett tápanyaghoz jut.

 

6. Javítja a talajt

A Vulcan Folyékony NPK alapja a melasz–vinasz keveréke, amelynek magas a cukor-, vitamin- és aminosavtartalma. A termékben levő cukor „felpörgeti” a talaj mikrobiális életét, így életet visz azokba a talajokba is, amelyek támasztóközeggé váltak. A jelenleg zajló klímaváltozást csak olyan talaj tudja ellensúlyozni, ahol a talajéletet javítjuk, és nem pusztítjuk tovább.

 

Mezőgazdaság, a folyékony NPK kijuttatása
Még a legegyszerűbb technológoával is ki lehet juttatni, a folyékony NPK-t
(Fotó: VulcanAgro)

 

7. Gyorsítja a szárak bomlását

A kijuttatott cukron az adott talajban honos baktériumokat, gombákat szaporítjuk, idegeneket nem viszünk oda. A számukban megsokszorozott apró élőlények gyorsabban bontják majd a szárakat, tárják fel a foszfort vagy kötnek meg nitrogént. Növényvédelmi és talajszerkezet szempontjából is fontos, hogy a szármaradványon ne a patogén gombák szaporodjanak, és a szalmából és agyagból ne kemény „vályogtégla” keletkezzen.

 

8. Sokkal több a hasznos tápanyag benne

Egy szilárd NPK-val csak a foszfort és a káliumot pótoljuk nagyobb, a nitrogént közepes vagy kis mennyiségben. A folyékony NPK használatával azonban több mint 20-féle hatóanyagot juttatunk ki (ként, magnéziumot, vasat, kobaltot, szelént stb.), amelyek közül a cinket, a bórt, a molibdént nagy mennyiségben. A növény a sokféle tápanyag közül kedvére válogathat, és így már képes lesz a tavaszi fejtrágya-nitrogént is nagy mennyiségben hasznosítani.

 

9. Egyedileg is formázható

A Vulcan Folyékony NPK, a Turbo NPK és a Turbo PK olyan receptek alapján jöttek létre, amelyet évek alatt a legtöbben használnak. Ettől az Ön igénye eltérhet, kérhet bele több vagy kevesebb nitrogént, foszfort, káliumot vagy mikroelemeket. Értelmes és megvalósítható határok között az összetétel változtatható.

 

Mezőgazdaság, a műtrágya kijuttatása más munkafolyamattal egymenetben
A Vulcan Folyékony NPK-t kijuttathatjuk tápkultivározásnál vagy permetezve is
(Fotó: VulcanAgro)

 

10. Lombtrágyaként is használható

Nagyon sok termelő tesz félre pár ezer liter folyékony NPK-t őszi vagy tavaszi állománykezelésre. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy minden növényvédelmi vagy lombtrágyakezelésnél 15–20 liter/ha dózisban használják, de már a növényre permetezve. Fagy- és aszálytűrőbbé válik a növény, és a környezeti stresszt is sokkal jobban tolerálja.

 

Összességében – a Vulcan Folyékony NPK-k nem csodaszerek

Azonban használatukkal tetszünk egy lépést a talajok megóvása érdekében, és kevesebbet biztos nem fogunk aratni, mint ha szilárd műtrágyát használtunk volna.

 

A termékekről, akcióról bővebb leírást weblapunkon talál. Szakmai segítséget a +36-70/905-5000 telefonszámon vagy a KAPCSOLAT menüpontban megjelölt elérhetőségeken kaphat.

VulcanAgro