fbpx

Fazekas Sándor: intenzívebbé váltak a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 13.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Moszkva, 2013. február 12., kedd (MTI) – Intenzívebbé váltak a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok, a következőkben újabb együttműködési programok indulnak – nyilatkozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden az MTI-nek, miután Moszkvában tárgyalt orosz kollégájával, Nyikolaj Fjodorovval.

 

 

A megbeszélésén, amelyen orosz részről a mezőgazdasági miniszter több helyettese is részt vett, a magyar tenyészállatok exportjával, minőségi növénytermesztéssel és a falusi turizmus fejlesztésével összefüggő konkrét elképzeléseket vitattak meg – mondta el Fazekas Sándor.

Kiemelte, hogy a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködést felsőfokú agrárképzési csereprogrammal szeretnék bővíteni.

Magyarországi állatorvosi és agráregyetemek fogadnának orosz diákokat, és magyar diákok érkezhetnének Oroszországba.

Fazekas Sándor szerint ebben az évben a felsőfokú képzést érintő kétoldalú megállapodást nyélbe lehet ütni.

A miniszter a tárgyalásokon új együttműködési lehetőségként felvetette a magyar víziszárnyas-tenyésztési, takarmányozási technológia bevezetését Oroszországban.

Felhívta orosz kollégája figyelmét a falusi turizmus mellett a magyarországi minőségi vidéki turizmus kínálta lehetőségekre.

Ismertetése szerint a vadászat, a horgászat, a kastélyturizmus és a termálturizmus összekapcsolásával, valamint magas színvonalú gasztronómiai kínálattal minőségi vendéglátást lehet biztosítani a tehetősebb réteg számára.

Fazekas Sándor elmondta: az orosz fél fogékony az ilyen együttműködésre.

„Most az a feladatunk, hogy a magas szintű orosz-magyar tárgyalások: Vlagyimir Putyin orosz államfő és Orbán Viktor miniszterelnök január 31-i megbeszélései után átültessük a gyakorlatba ezeket az együttműködéseket, hogy minél nagyobb legyen forgalom, hogy minél több szerződéses kapcsolat legyen, minél több pénz mozogjon, és minél több magyar terméket és technológiát tudjunk itt értékesíteni” – mondta Fazekas Sándor az MTI-nek.

 

„Oroszország kiemelkedően fontos partnerünk, és ennek a szemléletnek a jegyében dolgozunk tovább” – fogalmazott.

Ismertetése szerint várhatóan a tavasszal a gazdasági vegyes bizottság újabb ülésére kerül sor, és az idei szeptemberi OMÉK, amelyen Oroszország díszvendég lesz, nagy előrelépést hozhat a kapcsolatokban.

A rendezvény lehetőséget ad arra, hogy az orosz partnerek is jobban megismerjék a magyar élelmiszerválasztékot, és az orosz élelmiszeripari termékek: halak, italok, erdei gombák újra eljussanak Magyarországra, illetve rajtunk keresztül más piacokra.

Kardeván Endre államtitkár, országos főállatorvos és partnere, Szergej Dankvert külön is egyeztetett, és Nyikolaj Fjodorov miniszterrel folytatott tárgyalásain is szó volt az állat- és növény-egészségügyi együttműködésről, amely kiemelkedő a két ország között – közölte Fazekas Sándor.

Hozzátette: az a cél, hogy növeljük azon magyar cégeknek a számát, amelyek Oroszországba szállíthatnak.

Két és fél év alatt a korábbi 30-35 helyett ma jóval 100 fölött van az orosz hatóságok által akkreditált cégek száma.

 

MTI 2013. február 12.