fbpx

Továbbra is NEM az ukrán gabonára!

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 13.

Fent kell tartani az Ukrajnából a szomszédos tagállamokba irányuló gabona behozatal tilalmát előíró rendkívüli intézkedést – hangzott el Nagy István agrárminiszter és Florin-Ionut Barbu román mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezető egyeztetésén.

Gabona, ömlesztve
Biztosítani kell az ukrán agrártermékek célországba történő eljutását (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A kihívásokra közös megoldásokat kell találnunk

Az uniós importtilalmat igazoló rendkívüli körülmények továbbra is fennállnak, ezért az ukrán gabona behozatali korlátozását továbbra is meg kívánjuk őrizni. Nagy István hangsúlyozta, a tranzitszállításokat Romániához hasonlóan mi is engedjük, nem akarunk Ukrajnának ártani, a gazdáink versenyképességét azonban meg kívánjuk őrizni. Kiemelte, a magyar gazdák érdekeit minden lehetséges eszközzel meg fogjuk védeni. Azon kell tovább dolgoznunk, hogy az ukrán gabona minél gyorsabban a kikötőkbe érjen és megtalálja korábbi hagyományos piacait Észak-Afrikában, vagy a Közel-Keleten – határozta meg a közös feladatot a miniszter.

A magyar felvásárlási árak alacsonyabbak a tőzsdei áraknál, ami jelentős nehézséget okoz a termelőknek. A felvásárlók kivárnak, ami miatt lefagyott a piac. A miniszter kitért arra is, hogy az őszi talaj előkészítéshez és a vetési munkálatokhoz forrást kell biztosítani a gazdálkodóknak. Ebben a helyzetben segítséget jelenthetnek a kamattámogatott hitelek.

Nagy István hangsúlyozta azt is, hogy az ukrán gabona behozatali tilalom meghosszabbításának kérdéséről a mai nap a bolgár és a szlovák agárminiszter kollégáival is egyeztetni fog.

Téma volt az ASP is

A megbeszélésen a sertéspestis kérdése is szóba került, amit itthon egyelőre sikerült kezelni. Románia szigorú intézkedéseket hozott a fertőzés feltartóztatása érdekében és jelentős forrásokat különített el az állattartó telepek fejlesztésére.

Forrás: AM Sajtóiroda