fbpx

Környezettudatos, fenntartható termelés: szalmából élelmiszert!

Írta: - 2024 július 01. -Hirdetés

A Bio-Fungi Kft. Magyarország és Kelet-Közép-Európa meghatározó gombaipari vállalkozása. A több, mint 3 évtizedes gombatermesztési múlttal rendelkező vállalkozás a gombakomposztot is saját maga állítja elő.

A gomba az a „superfood”, ami a fenntartható, nagyipari termesztés tökéletes példája. Számunkra valóban fontos, hogy tevékenységünket a fenntarthatóság jegyében végezzük: alapanyagként a környékbeli gazdáktól származó mezőgazdasági melléktermékeket használunk fel, mint például a szalma, mely különböző fermentálási folyamatokon megy majd keresztül, valamint a csirke és lótrágya – mutatja be a cég tevékenységét Kulcsár Tamara, a Bio-Fungi Kft. marketing menedzsere. – A letermett gombakomposzt pedig a mezőgazdaságba visszakerülve kimagasló tápanyagforrás a szántóföldi növényeknek, zöldségeknek, illetve a gyümölcsösöknek. Tehát a víz- és energiafelhasználás, valamint az alacsony CO2-kibocsátás mértéke alapján az  ökológiai lábnyoma nagyon kicsi.

A gomba iránt egyre nagyobb a kereslet, ugyanis minden étrendbe beilleszthető, így azok is számára kiváló alternatíva, akik tudatosan vagy egészségügyi okokból bizonyos élelmiszertípusokat kerülnek. A gombafehérje minden fontos esszenciális aminosavat tartalmaz, kifejezetten alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Emellett az egyetlen nem állati eredetű D-vitamin-forrás.

– Hazánkban kb. 1,5 kg-ra tehető egy fő éves gombafogyasztása, a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód előtérbe kerülésével azonban ez a szám növekvő tendenciát mutat.

Mindazok a gazdák, akik a szalmát a gombakomposztüzemek számára adják el, segítik és támogatják azt a természetes folyamatot, hogy a magas cellulóztartalmú szalmából élelmiszer, valamint a letermett gombakomposzt által kimagasló tápanyagforrás legyen a földeken.

A Bio-Fungi Kft. éves szinten közel 50–55 EZER TONNA SZALMÁT hasznosít. Elsősorban kalászosok (ŐSZI BÚZA, ÁRPA, ROZS, TRITIKÁLÉ, SZÓJA stb.) szalmáját felvásárolva a vállalat saját eszközparkja, bálázó-, rakodó-, és szállítóeszközei teszik lehetővé a tervezhető beszállítást.

bálázás

– Pufferkapacitásunknak köszönhetően adott gazdaságban keletkező minden tételt meg tudunk vásárolni, abban az esetben is, ha a megállapodástól eltérő mennyiség keletkezik. Mivel a szalmát kizárólag saját felhasználásra vásároljuk, semmilyen viszonteladói rendszerben nem vagyunk benne, stabil és biztonságos felvásárlást tudunk garantálni a partnereinknek. Megállapodásainkban biztosítjuk, hogy a bálázási szezon elindulásával, a bálázást követően azonnal fogadjuk a szalmát – mondta el Pamuk László, alapanyag-beszerzési ágazatvezető. – Alapanyaggyártásunk évről évre egyre több BIOSZALMÁT használ fel, amelyet magasabb áron veszünk át a biotanúsítással rendelkező partnereinktől. Szerződött partnereinktől a TELJES LEKÖTÖTT TÉTELT megvásároljuk, azaz nemcsak az ún. válogatott tételeket, hanem a gazdáknál megtermett teljes mennyiségre is igényt tartunk. Akár többéves szerződést is tudunk biztosítani, évjárattól függetlenül is.

Kollégánk rendelkezésükre áll az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Pamuk László (+36 70 385 45 11; [email protected])