fbpx

Közepes termés lesz búzából, jobb az árpa, elindult a repce

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 01.

Jóval több idén a takarmánybúza aránya, mint az átlagos években, és nagyon változatosak a hozamok meg az árak is. Jobban alakul az ország középső és keleti nagy kalászos-termőterületein az árpa, és megkezdődött a repce betakarítása is.

Közepes termés, közepes minőség

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke megerősítette: a termelők várakozásaihoz képest gyengébb az idei búzatermés, magasabb a takarmánybúza aránya a szokásosnál, ugyanakkor az áprilisi esők révén a szemek teltebbek. Petőházi Tamás a Világgazdaságnak azt mondta, ha csapadék nem fékezi a munkát, a hét második felére a búza döntő hányada a tárolókba kerülhet. Ez egyelőre nem biztos: az OMSZ agrometeorológiai jelentése a hét elejére további záporokat helyezett kilátásba. Márpedig ha kisebb, pármilliméteres eső érkezik is, a kombájnok máris napokig kényszerszünetre mennek. A gyors aratás már azért is előnyös lenne, mert a fellendülő gabonakivitel eredményeként a raktárak lényegében üresek.

A minőséget a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke sem értékeli jóra. Lakatos Zoltán szerint a sikértartalom alacsonyabb a tavalyinál, a tárolókba beérkezett korai fajták hektolitersúlya viszont jó, fehérjetartalmuk megfelelő – ez B sütőipari kategóriás lisztet jelenthet.

aratás

Van, ahol már a repcén is túlvannak

A Közép-Duna mentén – akárcsak Szolnok és Békés megyében – nagyon korán kezdődött, és lassan végére jár a betakarítás. Az őszi árpa, őszi káposztarepce betakarítása befejeződött, az őszi búzáé folyamatban van – közölte Szigeti Tamás szaktanácsadó. A hektikus időjárás (belvizek, aszály) miatt jelentős különbségek vannak a termőhelyek táblái közt, a búza esetében negatívan hatott a minőségi mutatókra (sikér, fehérje). Árpából a térségben összejön a 6-9 tonnás átlag, a repce 2-3,3, a búza is relatíve jó, 5,5-7,3, a durum 5-6 tonnás átlagon végezhet. Szigeti Tamás szerint ugyanakkor jól jönnek az esők az őszi aratású kultúráknak, bizakodóak az előrejelzések a napraforgó, a kukorica várható hozamáról.

Hevesben is nagy a szórás

Az ottani kamara szerint a nagyon szór a repce termésátlaga: hektáronként 1,5-4,5 tonnás eredmények várhatók. Az őszi árpa terméskilátásai az átlagosnál gyengébbek, hektáronként 4-8 tonnára számíthatnak a gazdák, szintén nagy szórás van az egyes területek között. A búzatáblákon legalább 5 tonna körüli hozamra számítanak a gazdák.

Körkép Békésből, Szolnokból

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkárának közlése szerint Békésben az őszi árpánál a termésátlag 6-7 t/ha. A búzánál 0-40 százalék közötti a betakarítottság, 5,5-7 tonnás átlagokkal – ez magasabb, mint a várt mennyiség, és hasonló a helyzet az árpában is. Szolnok megyében a tél végén tapasztalt tavaszias időjárás révén az őszi vetésűek előrehaladottabb fejlettségi stádiumban voltak a korábbi években tapasztaltakhoz képest. Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke szerint az árpa több helyen eléri az 5,5-6 tonnát, de a búza az alsó-közepes átlagot mutatja, 3-4 tonnával. Az aratást a múlt héten az őszi árpa táblákon kezdték, azóta a nedvességtartalma gyorsan csökkent 13-ról 9 százalékra, s bár a hétvégi esőzések akadályozták a munkákat, a héten várhatóan befejezik a növény betakarítását. A termésátlagok termőhelytől és fajtától, valamint az alkalmazott agrotechnikától függően, jelenleg hektáronként 4-6,5 tonna körüliek. A nagyobb esők és erős szelek miatt sok állomány megdőlt, így a betakarítása körülményesebb és veszteséget is okoz a szemek kipergése miatt. A repce terméshozama sem éri el az utóbbi évek országos átlagát: 1,5-2,5 tonna közöttire várják a térségben.

Árak

Az Agrárközgazdasági Intézet szerint itthon átlagosan 72,4 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával június második hetében (ez 12 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkorinál). A takarmánybúza tonnájáért 70,7 ezer forintot kínáltak (+16%). A közép-dunai térségben az árpáért 52-55 ezer, a búzáért 63 ezer, a repcéért 170 ezer forintot kínálnak tonnánként. Jelentős az eltérés a térségben 80 százaléknyi takarmánybúza és a sajnos kevés minőségi között: előbbiért 61-62, utóbbiért 66-67 ezer forintot kínálnak a felvásárlók. A jelenlegi felvásárlási átlagára 105 ezer forint.