fbpx

Ígéretes az idei batáta-szezon: nagy termés, hatalmas piac

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 24.

Kielégíthetetlen piac, a hagyományosnál sokkal kevesebb műtrágya és víz, minimális növényvédelem, gyenge adottságú, homokos talajokon is 4 milliós hektáronkénti profit – nagy üzlet az édesburgonya Magyarországon. A termesztőket most újabb szakmai nap segíti.

batáta

Kedvező adottságok, súlyos profit, éhes piac

Legalább 40 tonnás termést várnak hektáronként Zákányszék és Ásotthalom térségében, a batáta egyik legfőbb hazai termőterületén. Helyi beszámolók szerint minden korábbinál jobb termés várható idén – átlagosan 1,5-17 kilós töveket emelnek ki a homokból, de előfordulnak 2-3 kilósak is. Az édesburgonya termesztése ráadásul igen kedvező a költségeket illetően – írja a MezőHír. Minél profibb, hatékonyabb a gazdaság, annál kevesebb műtrágyát igényel, vízből sokkal kevesebbet, mint a hagyományos burgonya. Növényvédő szert pedig lényegében még mindig nem kell alkalmazni, legfeljebb talajfertőtlenítésre van szükség – mondja a lapnak Váraljai László. Mindezzel a 35-40 tonnás hozam (tavalyi árakon) akár 4-4,5 millió profitot is termelhet hektáronként. A növény termesztését a térségben újra meghonosító vállalkozó szerint az idei ősz a szokásosnál is kedvezőbb. – A magyarországi termőhelyi és éghajlati viszonyok kiválóak a batátának, a mostani, meleg szeptember különösen jól jött a termesztőknek. Ebben a térségben még a legrosszabb adottságú, homokos földeken is szép termések születnek, sőt, a homokban termesztés a tisztítás, mosás során is előnyt jelent.

batáta

Szereti a vevő, a felvásárló

A batáta édesburgonya az utóbbi években egyre nagyobb mértékben „polgárjogot” nyer a hazai gasztronómiában is. Rendkívül egészséges, tápanyaggazdag és különleges ízű – nem csoda, hogy a belföldi igényt a hazai termesztés ki sem tudja elégíteni. – Minden batátatermesztő azonnal el tudja adni a terményét jó áron, akár helyben, akár felvásárlónál. Nem tudok elképzelni most reálisan olyan növekedést, amire ne lenne vásárló, és még a magyarországi batátaexport meg sem indult! – érzékelteti Váraljai László az édesburgonya-termesztés előtt álló távlatokat.

Ezét is hasznosak a növény termesztésével, piaci lehetőségeivel foglalkozó szakmai rendezvények, tanácskozások. Legközelebb szeptember 29-én Ásotthalmán, délután 2-kor rendez Batáta Szakmai Napot a Bivalyos Tanya a település központjában lévő rendezvénytéren. Az évről évre nagyobb népszerűségnek örvendő növény termesztéséről, bevált szakmai fogásokról tartanak gyakorlati és elméleti bemutatót.