fbpx

17 százalékkal több a kukorica itthon, mint az elmúlt 5 évben

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 24.

Magyarországon jelentősen javult a szemes kukorica várható termésátlaga: a 8,20 tonnás hektáronkénti átlagtermés 17 százalékkal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál. Ugyanakkor uniós szinten 3 százalékkal csökken a várható termésátlag Románia, Bulgária és Görögország időjárási körülményei miatt – olvashatjuk az Országos Meteorológiai Szolgálat nemzetközi agrometeorológiai jelentésében.

Kukorica
Itthon a gazdák szép termést takaríthatnak be idén kukoricából (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

140 százalékkal több a kukorica, mint tavaly

Az uniós adatok szerint Magyarországon jelentősen javult a szemes kukorica várható termésátlaga; a 8,20 tonnás hektáronkénti átlagtermés 17 százalékkal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál és 140 százalékkal haladja meg a tavalyit.

A napraforgó várható termése is csökkent ebben a három országban (Románia, Bulgária és Görögország), de ezt ellensúlyozza Franciaország és Magyarország javuló terméskilátása. Az uniós előrejelzés szerint a Magyarországra becsült 3,26 tonnás hektáronkénti termésátlag 18 százalékkal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál és 69 százalékkal a tavalyinál.

A kukorica szempontjából jókor jött a csapadék, más kultúrákban fokozni kellett a védelmet

Az augusztus eleje és szeptember közepe közötti időszakban a kontinens nagyobb hányadán több csapadék hullott a szokásosnál, de ebben hatalmas térbeli és időbeli különbségek alakultak ki, ami jelentősen befolyásolja a kultúrnövények fejlődését.

Romániában és Bulgáriában folytatódott az aszály, ezzel pedig csökkentek a kukorica és napraforgó terméskilátásai, Görögországban pedig a példa nélküli áradások vezettek egyes régiókban a teljes nyári növényállomány megsemmisüléséhez. Újabb árhullámok alakultak ki Szlovéniában az augusztus eleji áradásokat követően.

Európa középső és északi részén a csapadéktöbblet negatívan hatott a növényekre: elsősorban a kórokozókkal volt a probléma, a kalászosok termésminősége így jelentősen romlott, és az aratás is csúszott. A csapadékos idő miatt ezekben a térségekben az őszi káposztarepce vetése is jelentős késést szenvedett sok területen.

Napraforgó
A napraforgóra vonatkozóan is javultak Franciaországban a terméskilátások a kedvező időjárásnak köszönhetően (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Európai kitekintés:

  • Franciaországban pozitívak a terméskilátások, de augusztus második felében az ország keleti részén a hőhullámok csökkentették a szemfejlődésben járó kukorica terméskilátásait. A napraforgóra, cukorrépára és burgonyára vonatkozó termésbecslések javultak.
  • Olaszországban szintén a hőhullámok lassították a nyári növények fejlődését az ország északnyugati részén, emiatt csökkentek a terméskilátások.
  • Németországban az elhúzódó csapadékos idő miatt a kalászosok és a repce minősége romlott, és az aratás is késést szenvedett, a termés mennyisége az ötéves átlag körül alakul. A kukoricára és burgonyára vonatkozó termésbecslések kissé csökkentek.
  • Lengyelországban a sok csapadék miatt az aratás késett, a termésmennyiség megfelelő, de a minőség gyenge. A nyári növényekre vonatkozó termésbecslések az ötéves átlag körül vannak.
  • Spanyolország és Portugália időjárását a szélsőségek jellemezték, a vegetációs időszak a végéhez közeledik. Az augusztus hónap volt a legmelegebb 1991. óta, két nagy hőhullám alakult ki a nyár utolsó harmadában. Szeptember elején heves esőzések érkeztek, de ez már későn jött a nyári növények számára. A napraforgó már a teljes érés állapotában van, délen már betakarították, a kukorica betakarítása is közeledik.
  • Ukrajna középső részét forró és száraz időjárás jellemezte augusztus közepén, a kukorica terméskilátásai nagyon jók maradtak, történelmi magasságokban is alakulhat a terméshozam.
  • Oroszország európai részén az őszi és tavaszi búza terméskilátásai kedvezőek, a termés minősége viszont sok területen problémás a csapadékos időjárás miatt, ám összességében a kukorica terméskilátásai az ötéves átlag fölött vannak.

Kukorica
Jó vagy kiváló minősítést kap az USA-ban betakarított kukorica többsége (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Globális megfigyelések és eredmények:

  • Amerikai Egyesült Államokban augusztus utolsó dekádjában hurrikánok, illetve azok maradványai hoztak rendkívüli csapadékot előbb Kalifornia, majd Texas déli részére, a hónap végén pedig a délkeleti államokba. Ezeken a jellemzően a nyár folyamán száraz területeken rövid idő alatt 100-200 mm eső hullott, ami helyi áradásokhoz vezetett, valamint az erős szél is komoly károkat okozott. Ugyanakkor a nyugati államokban a nagy mennyiségű csapadék eloltotta a bozóttüzeket. A kukorica állományok 34%-a volt érett szeptember közepén, ez jelentősen nagyobb arány a tavalyi és az átlagos értékekhez képest. A betakarítást is elkezdték már több államban, ez alapján jó vagy kiváló állapotúnak minősítették az állományok 52%-át. Az idei búza termés 47 millió tonna körül várható, ami 5%-kal meghaladja az előző éves mennyiséget. Kukoricából 385 millió tonnát várnak, ami 10%-kal magasabb az előző évinél, ehhez pedig 11 t/ha termésátlag párosul.
  • Kanadában az elszórt, gyenge záporok késleltették a tavaszi gabonák aratását, a hőmérséklet 1-2 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, ugyanakkor Északon, a mezőgazdasági területeken az első fagyok is megjelentek. A napos idő gyorsította a nyári növények érési folyamatát. Az idei búzatermését 31 millió tonnára becsülik, ami kevesebb, mint a tavalyi, és kismértékben elmarad az öt éves átlagtól is. A hozamot 2,92 tonnára várják hektáronként, ennek oka, hogy júliusban, mikor a búzának a legnagyobb szüksége lett volna a nedvességre, száraz idő uralkodott a fő termőterületeken. A júliusi aszály miatt a repce terméskilátásai sem túl jók, 2,07 tonnás hektáronkénti hozam mellett 18,2 millió tonnás termést várnak, ami szintén alatta marad az előző évek eredményeinek.
  • Kelet-Ázsiát a rendkívül csapadékos nyár jellemezte, melyet szeptember első dekádjában a száraz időjárás váltott. Az előrejelzések Kína idei búza termését 137 millió tonnára várják, ami kissé elmarad a tavalyi mennyiségtől. Az átlagos hozamot 5,78 tonnára becsülik hektáronként.
  • Az ausztráliai szeptember első felében a szórványos záporok öntözték a búzát. Ez jókor jött a kritikus, reproduktív fázisba lépő búza, árpa és repce állományok fejlődéséhez. A jelenlegi terméskilátások megtartásához a következő hetekben további csapadékra lenne szükség. A búzatermés a várakozások szerint jóval elmarad az idén a tavalyi rekordtól, 26 millió tonnára becsülik 2,06 tonnás hektáronkénti hozam mellett. A repcetermés is hasonló mértékben, mintegy harmadával elmarad a tavalyi mennyiségtől a becslések szerint, ebből 5,1 millió tonnát várnak, a hektáronkénti hozam pedig 1,46 tonna körül valószínű.
  • Argentínában heves záporok hozták szeptember első felében a várt csapadékot, mely jól jött az őszi vetésű növények és a frissen vetett nyári növények számára is. Az országos statisztikák szerint a napraforgó vetésével jól haladnak, szeptember 7-ig az állományok 11%-át vetették már el. Az ország idei búza termését 3,0 tonnás hektáronkénti hozam mellett 16,5 millió tonnára becsülik, ami több mint 30%-kal jobb a tavalyinál, de a megelőző öt év átlagától így is elmarad.
  • Brazíliában a termőterületeket intenzív csapadékot adó záporok öntözték szeptember első felében, miközben a hőmérséklet is 30 fok fölé emelkedett. A csapadékos, meleg időjárás jelentősen felgyorsította a növények fejlődését. Az idei kukoricatermést rekordnak várják, 137 millió tonnára becsülik, ami 18%-kal több, mint a tavalyi termés. A hozam szintén rekord lenne; 6,12 tonnára becsülik hektáronként.

Forrás: OMSZ