fbpx

Új piretroid rovarölő szer a Kwizdánál!

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 28.

A 2020-as több változást hozott a Kwizda növényvédő szer kínálatában. A termelők által közkedvelt és elismert Fury 10 EW – zéta-cipermetrin hatóanyagú – piretroid típusú rovarölő szer forgalmazását idén megszűnik, és helyette egy korszerűbb formulációjú, szélesebb engedélyezési körrel rendelkező készítményt: a KORADO 10 CS rovarölő szert hozzuk piacra!

Mindent tudunk a piretroidokról?

Az új termékünk bevezetéséhez néhány fontos technikai és technológiai információ:

A KORADO 10 CS hatóanyag-tartalma és formulációja: 100 g/l lambda-cihalotrin. „CS” kapszula-szuszpenzió, a hatóanyag a kipermetezett permetlé beszáradását követően tárul fel, ezért biztonságosabb a humán felhasználóra és a hatás kifejtésében is előnyösebb az EC vagy EW formulációknál.

• Kémhatása 5,6 pH, és kevésbé érzékeny a permetlé kémhatására, annak 5-9 pH-érték tartományában stabil marad. Savasítóhatása miatt jó kombinációs partnere a lúgos kémhatásra érzékenyebb (pl. acetamiprid, klórpirifosz vagy foszmet) hatóanyagoknak.

• Hatásmechanizmus, hatásmód: piretroid típusú, taglózó hatású, kontakt érintő- és gyomorméreg. Az érzékeny kártevők érintkezés és táplálkozás útján veszik fel, és a rovarok ingerületátvitelében szerepet játszó Na-ion csatorna módosításával fejti ki hatását. Az ingerületátvitel blokkolása a hatóanyag bomlásával gyengül, ezért az idő múlásával a károsítók elleni hatás is mérséklődik. A dózis megválasztásához a rovarok nagyságát is vegyük figyelembe!

• Felhasználhatóság és dózisok: a fontosabb szántóföldi és kertészeti kultúrákban a károsítók nagyon széles köre ellen engedélyezett. A teljesség igénye nélkül a kalászosokban a levéltetvek, vetésfehérítők és gabonapoloskák ellen 0,05-0,075 l/ha, repcében a repcedarázs, repcebolha, levéltetvek, ormányosbogarak és a nem rezisztens fénybogarak esetén 0,075-0,1 l/ha, kukoricában a kukoricabogár, kukoricamoly és bagolylepke hernyók jelenlétekor 0,125-0,15 l/ha, napraforgóban a levéltetvek, poloskák és bagolylepke hernyók elpusztítására 0,125-0,15 l/ha dózisban használható.

Cukorrépa, burgonya, valamint szőlő-, almatermésű-, csonthéjas- és zöldségkultúrákban is számos kártevő ellen engedélyezett. A piretroidok gyakori használata miatt könnyen kialakulhat rezisztencia, ezért mindig a károsítónak megfelelő engedélyezett dózisban alkalmazzuk, és eltérő hatásmechanizmusú rovarölő szerrel kombinálva se csökkentsük azt!

• A kezelések maximális száma és keverhetőség: évente minden engedélyezett kultúrában kétszer lehetséges. A két kezelés között minimálisan 8-12 napnak kell eltelnie. Más hatásmechanizmusú rovarölő szerrel szerrotációban vagy kombinációban alkalmazzuk. Könnyen oldódik, általánosságban a legtöbb lombtrágyával, gombaölő szerrel, egyéb növényvédő szerrel jól kombinálható.

• Tartamhatás, stabilitás: a lambda-cihalotrin, mint a legtöbb piretroid a talajban és a vízben lassan bomló, stabil vegyület, viszont az állományra permetezve a nap sugárzásának hatására néhány óra alatt túlnyomórészt elbomlik. Mivel a KHMT – kontakt hatóanyag maradék toxicitás – értéke 8 óra alatt van, a méhekre mérsékelten érzékeny kategóriába tartozik, azaz virágzó kultúrákban is felhasználható a méhek repülésének befejeztétől este 11 óráig. A másnapra megmaradó hatóanyag-mennyiség már nem toxikus a méhekre, és 1-2 napos repellens, rovarriasztó-hatása kedvező a károsítók újra betelepedésének lassítása által.

• Hektárköltség, ár/érték: a piretroid szercsoportra jellemző az alacsony költség és kiváló ár/érték. A Korado a szélesebb dózis intervallumának köszönhetően a piretroidok között is gazdaságosabbak közé számít.

Végezetül a legfontosabb Korado információnk, hogy az eddigi Fury ajánlatunkhoz hasonlóan biztonságosan és gazdaságosan illesztettük a Kwizda technológiai javaslataiba, és a különböző kedvezményes csomagajánlatainkba! A méhkímélő besorolása, modernebb formulációja, és szélesebb felhasználási köre egyaránt előrelépést jelent a növénytermesztő partnereinknek!

www.kwizda.hu