fbpx

Havi mezőgazdasági árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 13.

Műtrágya

A nemzetközi piacokon az urea, azaz a karbamid ára júniusban tovább erősödött. Július elején az erősödés megtorpant. Sokan figyelik az indiai tendert, amit egyes források szerint hamarosan kiírnak. A piac most kivár, az árak egyelőre beragadtak a június végi szintekre. Ezekkel a szintekkel egyébként a gyártók elégedettek lehetnek, míg a vásárlói oldal kevésbé. A vevők júliusra nem is igyekeznek nagy vásárlásokat eszközölni, csupán a minimumokat. Brazíliában kissé csökkentek az árak, miután a kereskedőknek ki kellett nyomniuk a mennyiségeket júliusra. Ennek több oka is lehet, általában a kereskedőket a bankok nyomhatják, hogy adjanak el készleteket, amik aztán az árak csökkenéséhez is vezethet, amikor a vevők nem igazán akarnak vásárolni. Így kissé csökkentek az árak. Amennyiben további kereslettel jelentkeznek, akkor az jó hír lehet a gyártóknak, hiszen a legkevesebb, hogy tartani tudják majd az áraikat. Júliusra már elkeltek a mennyiségek, míg az új indiai tenderrel akár az augusztus is kedvező lehet az árak szinten tartásához. Amennyiben az indiaiak bejelentenék, hogy semmi sem lesz az extra vásárlásokból, akkor az a hír segíthet egy enyhülő augusztusi árszinthez. A horvát/román kikötőkben a június-júliusi árak 275 és 280 dolláros szinteken mozogtak egy tonnára vetítve. A fekete-tengeri és a balti-tengeri árak ennél alacsonyabb, 260-265 dolláros szinteken mozogtak. Ugyanezen paritáson az Ammónium-nitrát árak 210 dolláros szintek alatt találhattak vevőre júniusban és július elején. A Fekete-tengernél a kaprolaktám alapú ammónium-szulfát ára tonnánként 120125 dolláros árakon mozgott. A granulált verzió ára 160 dolláros szint körül alakult tonnánként. A CAN-t, azaz a kalcium-ammónium-nitrátot Németországban tonnánkénti 190 eurós körüli szinten lehetett vásárolni júniusban és július elején.


1-es ábra: A szeptemberi lejáratú malmibúza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén (forrás: barchart.com)

A nemzetközi foszfát piacon a MAP/DAP-árak június végén, július elején emelkedtek az előtte megszokott átlagos 420 dolláros szintekről. Az ugrás Dél-Amerikára volt igazán jellemző, amely kontinens elfelejtette lekötni a mennyiségeit és ahogy Kína nem akar exportálni, úgy az észak-afrikai országok emelni tudták áraikat. A marokkói MAP- és DAP-árak között kinyílt az olló, és akár 20 dolláros különbség is lehet most a két termék között. Míg a MAP egy tonnájáért inkább 430 körüli árakat tudnak érvényesíteni, addig a DAP-ot már közel 450-es szinteken igyekeznek eladni. A brazilok a harmadik negyedévet 25 ezer tonnás vásárlással kezdték, ami igen kevés a megszokott vásárlásaikhoz képest, de még kevesebb Ázsiához képest, akik ugyanezen idő alatt 380 ezer tonnát vásároltak. Egyes források alapján Brazília mindössze 40%-nál tart vásárlásaiban. Ez most, a harmadik negyedév elején nem tűnik jó döntésnek, hiszen tovább erősítheti az árakat, amikor kénytelenek lesznek nagyobb mértekben vásárolni. Főleg annak tudatában, hogy a kínaiak semmit sem kívánnak exportálni a dolgok jelen állása szerint. Az ázsiai piacon feltehetően stabil marad a piac, illetve az árak. India valószínű még vásárlásokat fog eszközölni akár 2-2,5 millió tonna mértekben is, de az elemzők úgy gondolják ezt kivárással teszik, ami időt hagy a már megvásárolt tételek leszállításához. Azonban a „nyugati világban” az árak akár tovább is erősödhetnek, ami egyrészről dél-amerikai kereslet okoz majd, másrészről Kína sem hajlandó exportálni. A marokkói OCP csoport 2 Panamax méretű hajót is szállít majd az USA-ba augusztusban. A litván DAP-árak július elején tovább erősödtek, és már inkább a tonnánkénti 430 dolláros szintet közelítik meg. Az orosz balti- és fekete-tengeri árak 410420 dolláros tonnánkénti szinten mozogtak mind a MAP, mind a DAP esetében. A káliumpiacon az aránylag stabil árak enyhén emelkedni kezdtek júniusban, majd július elején tovább erősödtek. A tonnánkénti 275 eurós szintek tartják az aljának. A nemzetközi káliumárak gyakorlatilag 2017 eleje óta folyamatosan erősödnek. Természetesen a mérték változó, de az elmúlt hónapokban nagyobb volt az erősödés, mint korábban. Mindezek tudatában már most több elemzés is napvilágot látott, melyekben megkérdőjelezik a további erősödések lehetőségeit. Annak ellenére, hogy alapvetően nem lehet enyhülő piacról beszélni, inkább az árak erősödésének felső korlátait kérdőjelezik meg. Hol van az a határ, amikor a farmerek és a termelők nem vásárolnak többet, mondjuk a már most is logisztikai gondokkal küzdő Brazíliában? Jelenleg úgy tűnik, hogy rövid távon néhány dollár, vagy néhány euró lehet még az árban, de elindult a mostani árszint fenntarthatóságának megkérdőjelezése, ami megállíthatja a hosszabb távú vásárlásokat.

Gabona

Az európai piacokon irányadó Párizsi Árutőzsde malmibúza-jegyzései a júniusi gyengülések után a hónap második felében új erőre kaptak (lásd 1-es ábra). A világpiacon szintén kiesésről beszélnek Ausztráliából, amely kiesések összességében segíteni fogják az amerikai export növekedését. Ez szinte minden piacon rontja a kínálat-keresleti szituációt. Az elemzések szerint a felhasználható készletek nagysága csökkenni fog a szezon előrehaladtával, a felhasználás függvényében számított készlet nagysága pedig 2007-es szintekre süllyed. Tovább sújtja az Európát aratáskor jött esőzés, amik ugyan segítik a kukoricát, viszont a malmibúzának nem tesznek jót. Egyrészről nem lehet aratni a talajon, másfelől az áru minősége is romlik, csökkenhet az esésszám, nagyobb esélye lehet bizonyos toxinok megjelenésének, kihullhatnak a szemek a kalászból, stb. Ezek alapján feltehetően a malmi- és a takarmánybúza minőségei közötti árrés nőni fog. Ez azt is előrevetíti, hogy a jó minőségű malmibúzát feltehetően érdemes lesz kora tavaszig tárolni értékesítés előtt. Ugyan Párizsi Árutőzsdén az árak július elején csökkenést mutattak. A végleges számokat nem ismerjük még, de Franciaország hivatalosan is csökkentette a várható termésnagyságra vonatkozó kilátásait. Az Unió vonatkozásában a zárókészleteket feltehetően nem fogja nagy mértekben változtatni a terméskiesés, ennek különbsége inkább az exportban fog majd megmutatkozni, azaz várhatóan csökken majd az Unió exportja. A takarmány-felhasználást, illetve mennyiséget nagymértékben fogja majd befolyásolni a többi kalászos és egyéb takarmány-alapanyagok árváltozása is.

2-es ábra: A júliusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén (forrás: barchart.com)

Európában jelenleg nem lehet terméskiesésről beszélni, sőt amerikai elemzők nagyobb termést várnak Európától, mint ami a júniusi USDA számításokban megjelent. Oroszországban azonban már más a helyzet, ott akár nagyobb károkról is lehet beszélni, ami csökkentheti a várható termés nagyságát. Összességében a piacon iránymutató Chicago-i Árutőzsde kukoricakötéseinek árszintje gyakorlatilag május második felé óta folyamatosan csökkent (lásd 2-es ábra). Ettől eltérő képet mutat a Párizsi Árutőzsde (3as ábra), ami jelen piaci körülmények között inkább a malmibúza áralakulását követte le, mint a kukorica globális piaci helyzetét.

3-as ábra: Az augusztusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén (forrás: barchart.com)

A kukorica globális készletei jelentős mértékben csökkenhetnek. Idén már trendként is lehet ezt kezelni hiszen 3 éve 220 millió tonna körüli zárókészlettel lehetett kalkulálni, viszont tavaly csupán 190 millió tonna körül alakult az átmenőkészlet sorsa. A mostani kalkulációk alapján, és az idei szezon végére 150-155 millió tonnás lehet a készlet. Ez akár újabb 40 millió tonna kukorica hiányt jelenthet. Hiába nő a termelés évek óta, a kereslet évről-évre nagyobb. Érdemes elemezni Kína és India esetét, de míg Kína 250 millió tonna kukoricát használ fel egy évben, addig India csupán 25 millió tonnát. Itt mutatkoznak meg az étkezési szokások.

Takarmány

Az USA-ban az időjárás csapadékosabbra fordult, és néhány helyen már túl nedves a talaj a szójababnak. Ami jó a kukoricának, azt a szójabab nem szereti. Mindenesetre a vetésiterület növekedhetett az előző évhez képest, ami egyébként igaz az amerikai kukoricára is. A nemzetközi piacon iránymutató Chicago-i Árutőzsde szójadaraárai május vége óta folyamatosan csökkentek. A búza és az egyéb árutermékek erősödése kihatással van a többi árutermékre is. A globális szójababkészletek a szezon végével akár növekedhetnek is az előző szezonhoz képest. Sok minden függ majd a kínai-amerikai tárgyalásoktól is, ahol áttárgyalják a kereskedelmi háború alapján kialakult helyzetet és azok esetleges következményeit. Ez akár változtathat is a már korábban elemzett kínálati oldalon kialakulható eltolódásokon.

A vitaminok között vannak még, amik kitartanak a magasabb árak mellett, de már várja a piac a BASF cég újbóli beindulását. Mint ismeretes, tűz miatt a gyártás hónapokon keresztül kiesett, és ez magasabb árszintet eredményezett az A- és az E- vitaminok között. Ezek a magasabb árszintek feltehetően csökkenni fognak, amint a kínálati oldalon újfent megjelennek az extra mennyiségek. Természetesen kell majd egy átmeneti időszak, amíg beindul a teljes gyártás. A vízben oldódó vitaminok árai sokat csökkentek, vannak ugyan olyan B-vitaminok, melyek kitartanak a kissé magasabb szinteken. Természetesen a kínaiak nem szeretnének nagyon magas árakat látni a piacon, mert akkor új belepők jelenhetnek meg, de igyekeznek olyan stratégiát folytatni, hogy a nagyon alacsony árakig se térjen vissza a piaci ár.

Végtermék

A hazai felvásárlási árak inkább csökkentek júniusban, ez alól talán kivételt a sertés jelent, ahol is a forintalapú felvásárlási árak átlagosan 10 forinttal nőttek, és megközelítették a 377 forintos átlagos szintet. A bárányárak gyakorlatilag stagnáltak, bár lassan megindulhat az erősödés az augusztusi kereslet miatt. A bárány ára átlagosan 742 forint körül mozgott júniusban. A szarvasmarhaárak csökkentek, beleértve a tej árát is. Június elején egy liter tej ára még 96 forint felett mozgott, míg a hó végére 92 forint alá süllyedt. A vágótehén ára 20 forinttal, míg a fiatal bika felvásárlási ára 13 forinttal csökkent az elmúlt hónapban.

A sertéspestis-szituáció hozott negatív és pozitív híreket is. Negatívak inkább Magyarországon kívülről jöttek. Terjedt a vírus Romániában és Bulgáriában is, ahol a hírek alapján tömegesen rendelték el a vadak kilövését. Azonban jó hír, hogy július elején Hong-Kongba, Új-Zélandra és Kanadába is szállítható hazai áru a nem fertőzött megyékből. Most azonban még nem sikerült visszanyerni a legnagyobb vevőket, és csak részlegesen sikerült pótolni a kiesett keresletet.

Valuta

Hazai fizetőeszközünk értéke új negatív rekordot ütött meg az elmúlt időszakban az euróval szemben, 330 felé ment az árfolyam. A figyelem középpontjába került ezáltal a Magyar Nemzeti Bank, hiszen egy kamatemeléssel vagy egyéb eszközökkel segítheti az emelkedést. A tartalékok felégetése arra a célra, hogy forintot vásároljanak belőle, nem sok eredményt tudna hosszú távon hozni, csupán azt, hogy elfogynak. Mint ismeretes, egy nemzeti valutát nem lehet az erős oldalon megtörni, azaz a spekulatív tőke nem tudja addig erősíteni, amíg akarja, hiszen az adott ország jegybankjának mindig ott van a lehetősége arra, hogy folyamatosan nyomtassa valutáját. Azonban a gyenge oldalon nem így áll a helyzet, hiszen minden országnak vannak tartalékai. Ezeket a tartalékokat tudja ilyenkor arra fordítani, hogy belőlük saját valutájukat vásárolja, amivel extra keresletet teremt a piacon saját fizetőeszközükre, ami emelné az árfolyamot. Tartalékok szempontjából egyébként a kínaiak állnak magasan a dobogó tetején, több mint 3 billió dollárral. Egyetlen kivétel csupán Svájc, akik a dobogó harmadik helyén állnak a maguk 700 milliárd dolláros tartalékával. Hazánk a közelében sincsen ezeknek a számoknak. Mindenesetre vannak még eszközök, az egyik, amit a pénzügyi befektetők szeretnének: kisajtolni a magasabb kamatot. 2016. május 26-a óta a központi alapkamat mértéke 0,9% hazánkban. Amennyiben a forint értéke nem tud a korábban kimondatlanul is 310 forintos célárfolyam körül mozogni, akkor nőni fognak a beszerzési árak forintalapon. Mint a jegybank korábban kommunikálta, a kitűzött inflációs cél az egyik legfontosabb a számukra, és ennek mértéke ideálisan 3% lenne. A következő kamatmeghatározó ülése a jegybank Monetáris Tanácsának július végén lesz. Hazánk versenyképessége szempontjából a gyenge forint segíti az exportot. Azonban jó lenne felnőni már egy magasabb szintre, amikor nem azért lesz hazánk versenyképes, mert bagóért dolgozik mindenki nemzetközi viszonylatban, hanem azért, mert itt extra hozzáadott értéket lehet teremteni…


4-és ábra: A júliusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása (forrás: barchart.com)

A fentiek tudatában továbbra is igen spekulatív a hazai vállalkozások számára dollár- és/vagy euróalapon beszerzési szerződéseket kötni, ha az értékesítéseik nem ugyanabban a valutában történnek. Érdemesebb inkább az árrés kockázatokat kiszúrni és forintosítani a beszerzési szerződéseket. Persze a gyenge forint másik oldala, hogy az import árakon kívül a nemzetközi piaci árakat lekövető gabonaárak is nőhetnek forint alapon. 100 euróért több forintot kapunk, mint korábban, de nem kell elfelejteni, hogy az inputárak is nőnek ugyanebből kifolyólag.

Az euróövezetben kijöttek a májusi inflációs adatok, ami alapján magasabb szinteket ért el a pénzromlás, mint korábban gondolták. A májusi adat 1,9% lett, ami az EKB célszintjéhez igen közel van. Mind az EKB, mind az amerikai jegybank irányzata inkább a 2%-os infláció elérése, szemben a hazai 3%-os céllal. Szinte már bizonyosnak látszik, hogy az EKB befejezi eszközvásárlási programját decemberre, és egyes elemzések már a kamatemeléseket látják lehetségesnek. Az első emeléseket az elemzések alapján akár már 2019 első negyedévében is meglépheti az európai jegybank.

Tömösi Attila