fbpx

Őszi kalászosok termesztése savanyú talajokon? – A megoldás = Többet, mésszel!

Írta: - 2017 szeptember 07.

Miért hasznos a kalászosok vetése előtt meszezni?

Az egyik válasz erre az, hogy a talajjavítás alapvetően a talajra koncentrál, és annak javításával a gazdálkodás általános sikerességének javítását és azt követően a jó talajállapot fenntartását tűzi ki célul. A jobb talaj minden kultúrára pozitívan hat, ez ilyen egyszerű. Mindegy milyen növényről van szó, mindegyik a talajba kerül.

A meszezés pozitív hatásait megtapasztalni csak idő kérdése – mert jönni fognak. Olyan beavatkozásról van szó, amely már évezredekkel ezelőtt is bizonyított – és bizonyít azóta is, ott, ahol használják. A kalcium nem egy új, mesterségesen létrehozott valami, hanem az egyik legalapvetőbb építő elem – talajban és növényben egyaránt (sőt, ebbe a körbe mi magunk, emberek is beletartozunk…). Ha visszapótoljuk a savanyú talajokba, ahonnét eltűnt, a pozitív változások evidensnek – majdhogynem automatikusnak – tekinthetők.

Maga a növény és a hozzá kapcsolódó termesztés technológia a másik válasz a kérdésre, az alábbi jól ismert pontok szerint:

• vetésmélység: vetéskor a növény a talaj felső néhány centiméterébe kerül, amelyik általában a legsavanyúbb része a talajnak. Ráadásul a kalászosok sekélyen gyökerező növények.

• életciklus: az őszi kalászosok közel egy évet töltenek a szántóföldön, egészen szélsőséges viszonyoknak is kitéve. Egy jó állapotban lévő, jól művelhető – és jól is művelt – talaj sokkal kevésbé közvetíti mindezeket a hatásokat a lényegesen jobb talajnedvesség pufferelés, talajlevegő, talajélet, talajhőmérséklet pozitív következményeként.

• talajelőkészítés: a nem megfelelő talajállapot egyik legnagyobb problémája a nehéz művelhetőség. Nemcsak a növény számára kedvezőtlenebb talajállapotot, hanem jóval nagyobb művelési költséget is jelent.

• tápanyag-utánpótlás: ne felejtsük, a növény számára a hasznosítható tápanyag számít! A pH érték csökkenésével, a talaj savanyodásával a tápanyag hasznosulás jelentősen romlik (1. ábra). Növénytáplálás szempontjából vegyük figyelembe, hogy a kalászosok 100 kg terméshez akár közel 1 kg kalcium-oxid egyenértékű kalciumot igényel!

A helyreállított talaj pH az egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelően és hosszú távon eredményesen művelhető, jó szerkezetű, produktív talajállapotnak.

Mikor meszezzünk?

Az őszi meszezési időszakban szerencsére viszonylag tágabb időintervallum áll rendelkezésre. A meszezés elméletileg végrehajtható az elővetemény lekerülésétől az őszi kalászosok vetéséig bármikor. Ennek pontos meghatározását a saját munkaszervezésünk dönti el. Ezen kívül érdeklődjünk a termékek optimális használata felől a gyártóktól (pl. vetéssel egy menetben vagy közvetlenül előtte bizonyos termékek használata nem ajánlott).

Kalászosok esetében meg kell említenünk, hogy meszezhetünk akár állományban is – de nem mindegy, hogy mikor, és milyen anyaggal! Ilyen célra kizárólag az optimális (néhány milliméter) szemcseméretű, porfrakciót nem vagy csak minimális mértékben tartalmazó, égetett mészalapú anyagok jöhetnek szóba, a növénynek addig az állapotáig, amíg a szemcsék a földre tudnak hullani (nem túl sűrű, bokros az állomány). Ilyen célra por állagú terméket ne alkalmazzunk.

Mit használjunk?

A megfelelően végrehajtott meszezéssel csak nyerhetünk, kalászosban is! Kezdjünk hozzá még az idei szezonban!

Sokáig a mai gyakorlatba probléma nélkül beilleszthető talajmeszező termék hiánya jelentette az egyik legfőbb akadályt a meszezés végrehajtásához. Ez a helyzet azonban a közelmúltban a TERRACALCO 95 hazai gyártásának elindulásával megváltozott.

A TERRCALCO 95 egy új, innovatív, szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágya szóróval könnyen és minimális porzással kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását, és javítja a műtrágya hasznosulást.

A TERRACALCO 95 legfontosabb tulajdonságai:

  • 100%-ban illeszkedik a jelenlegi műtrágyázási gépi technológiához
    • röpítő tárcsás műtrágya szóróval 18-27m szélességben, legyező alakban egyenletesen szórható,
    • gyors oldódása miatt gyors hatású anyag, amely időbeli rugalmasságot ad a meszezés kivitelezésére tavasszal és ősszel egyaránt, bizonyos feltételek mellett állományban is,
    • optimális dózisa (0,5 – 2t/ha) lehetővé teszi a gyors kijuttatást kisebb kapacitású – függesztett – műtrágya szóróval is,
    • kis dózisban kalciumtrágyázásra is használható.
  • 100%-ban illeszkedik a műtrágya logisztikai gyakorlathoz
  • ömlesztve /bigbag-ben /palettás áruként egyaránt szállítható,
  • nedvességtől védve hosszú ideig (zárható, bélelt bigbag-ben egy évig) eltartható,
  • lehetővé teszi a mezőgazdasági forgalmazói kör bevonását a mezőgazdasági inputanyag-piacon megszokott szolgáltatások biztosítására.
  • Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő talajmeszező anyag.

Ne engedje, hogy a talajsavanyodás – amely ma már egyszerűen orvosolható TERRACALCO 95 használatával – limitálja hozamait! A TERRACALCO 95 koncentrált, hatékony, a technológiába könnyedén beilleszthető termék Önnek is rendelkezésre áll.

Carmeuse Hungária Kft

30/436-0577