fbpx

Teljesítménynövelés – tavaszi talajjavítással! Lehetséges?

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 18.

A válasz: igen. Nem kérdés, hogy ha a talajvizsgálati eredmény – de akár a magunk elvégzett gyorsteszt – alacsony pH-értéket mutat, ráadásul a talajunk szerkezete és vízháztartása nem közelít az ideálishoz, annak oka az alacsony kalciumszint a talaj termőrétegében. Legtöbbünknek a savanyú talajok javításával kapcsolatban – ami ráadásul valószínűleg több évtizeddel ezelőtti, szinte elfeledett emlék – a nagy tömegű, nehezen kezelhető anyagok munka- és időigényes kiszórása és a munkagépek nehézkes takarítása jut eszébe.

 

teljesítménynövelés

Ma a kalciumpótláshoz használható anyagok közül – melyeket kifejezetten a mezőgazdálkodók számára fejlesztenek ki – mondhatni testre szabottan választhatjuk ki a legmegfelelőbbet, és ennek köszönhetően a probléma megoldása ma már egyáltalán nem bonyolult.

A megfelelő termék megválasztásával a savanyú talaj javítása a műtrágya-kijuttatáshoz használt berendezésekkel ma már egyszerűen megoldható. A TERRACALCO 95 egy ilyen termék.

teljesítménynövelés

Hatóanyaga aktív kalcium (kalcium-oxid), amely a talajnedvességgel azonnal reakcióba lép és 100%ban hasznosul. Az új, innovatív termék szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának (0,1–1 t/ha) köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen és minimális porzással kijuttatható talajjavító anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, elősegíti a talajélet intenzifikálását, és javítja a műtrágya hasznosulást.

Gyors oldhatóságának, gyors hatásának köszönhetően a kijuttatás ideje rugalmasan illeszthető a technológiába. Összesen két olyan időszak van, amikor nem alkalmazható:1. közvetlenül a vetéssel egy menetben (minimum 1 héttel a vetés előtt ajánlott kijuttatni és sekélyen bedolgozni),2. erősen bokrosodott, nagy levelű, „összezárt” állományban (a szemcsék a talajra hulljanak, ne a növényre). A fentieket kivéve gyakorlatilag bármikor használható. Állományban történő kezeléseknél ügyeljünk arra, hogy a növények felülete ne legyen erősen nedves.

Alkalmazásától mit várhatunk?

  • gyors és egyszerű kijuttathatóságot – mintha műtrágyát szórnánk,
  • gyors hatást – a javulás és pH-emelkedés előnyei már a kijuttatást közvetlenül követő kultúrában érezhetőek,
  • rendszeres ismételhetőséget – akár minden évben szórhatjuk, mivel egyszerűen kijuttatható anyagról, mérsékelt hektárdózisokról beszélünk.

A TERRACALCO 95 legfőbb előnyei tehát összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő, koncentrált talajjavító-anyag.

Röviden: a TERRACALCO 95 segítségével a savanyú talajok hatékony javítása egyszerűen kivitelezhető.

teljesítménynövelés

További információkért látogassanak el új Facebook oldalunkra!

Carmeuse Hungária Kft.

30-436-0577

www.facebook.com/CarmeuseHungaria/

www.carmeuse-agrarium.hu; www.carmeuse.hu