fbpx

Magyarország Legszebb Birtoka – Braun Attila

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 18.

Gyümölcstermesztő kategóriában Magyarország Legszebb Birtokának egyik jelöltje Braun Attila

 

Magyarország Legszebb Birtoka Braun Attila

 

A biogyümölcsösére büszke történész: Egy kis toszkánai nyugalmat és hangulatot ide varázsló kép: százéves téglákból épült gazdasági épületek, tavirózsával teli tó, 1000 tő levendula, impozáns borospince, lovarda, történelmi korokat idéző berendezés, könyvtárrá varázsolt mérlegház, szobrok és műalkotások díszítik Braun Attila Nagykamarás határában lévő, erdővel övezett, 13 hektáros birtokát. A gyümölcstermesztésen is tevékeny gazdálkodó le sem tagadhatná hobbiját és szakmáját: festményszakértő és történész.

A további 600 hektáron gazdálkodó, erdőgazdálkodással és mezőgazdasági gépek felújításával is foglalkozó vállalkozó tároló és szárító építésével szeretné bővíteni a szántóföldi növénytermesztését, a búza, kukorica és napraforgó termesztéstechnológiáját.

Magyarország Legszebb Birtoka Braun AttilaBraun Attila

 

Mégis talán a 13 hektáros biogyümölcsösére a legbüszkébb: a meggy-, szilva- és almaültetvényére, füge-, homoktövis-, gránátalma-, cseresznyefáira, húsos som, mogyoró és gojicserjéire, 10 hektáros dinnyetermesztésére, valamint aszalási technológiájára. A gyümölcstermesztés sikerét inkább a feldolgozásban látva még a meggymagot is hasznosítja, tisztítva-szárítva az alternatív gyógyításban elterjedt párnák készülnek a máshol feleslegesnek gondolt melléktermékből. A gyümölcsfeldolgozást a saját tervezésű aszaló mellett hamarosan lekvár- és pálinkafőzővel tervezi kiegészíteni.