fbpx

Kockázatos áruk, még mindig a Brexitet nyögik a britek

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 04.

A múlt héten életbe lépett új határellenőrzési rendszer ellenére továbbra is fennáll a bizonytalanság az Európai Unióval kereskedelemben – pedig sokéves és a többszöri halasztás után vezették be ezeket. A gond az élelmiszeralapanyag-ellenőrzéssel van.

Könnyű lesz a nehézkes ellenőrzés?

A fokozott ellenőrzést azért vezette be Anglia, hogy kivédje többek között az afrikai sertéspestis, a fertőző száj- és körömfájás kockázatát, ám a szakmai szervezetek szerint hatalmas kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a kormány milyen mértékben képes felkészült az új modell bevezetésére. A biológiai biztonságra és egészségre nézve „közepes kockázatot” jelentő élelmiszereket, állati és növényi termékeket eredet- és fizikai ellenőrzésnek vetik alá, vizsgálják a kártevőket és a betegségeket, de ezeket szemrevételezéssel és az áruk hőmérsékletének leolvasásával teszik. Ezenkívül a „nagy kockázatú” árukat mostantól a határon ellenőrzik, míg korábban a rendeltetési helyükön ellenőrizték őket.

A brit kormány a bevezetés előtt azt bizonygatta, hogy az élelmiszer- és növényi termékek Brexit miatti határellenőrzése „könnyű lesz”, hogy elkerülje az Európai Unióval kereskedő vállalkozások fennakadását. Mindezt megelőzte, hogy a sajtó leleplezte: az Egyesült Királyság kikötői hatóságai közölték, hogy Az EU-behozatal nem halad a tervek szerint, mert félnek a jelentős fennakadásoktól és attól, hogy visszatérnek a teherautók hosszú sorai a kikötőkben.

juh
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Véres hús csöpög a sajtra, fenyeget a járvány

Mindezek után még egy meglehetősen bizarr, gusztustalan hír is borzolta az ágazatot figyelő hírolvasók kedélyét. A napokban 3,4 tonna illegális húst foglaltak le: két romániai járműben 54 jelöletlen báránytetem volt, amikből vér csöpögött más élelmiszerekre, például sertésrészekre, csirkére, marhahúsra és sajtra. A betegségek lehetséges terjedésének megállítása érdekében az illegális húst eltávolították az élelmiszer-ellátási láncból a doveri belépési pontnál – közölték a hatóságok.

Emiatt sem lesz könnyű biztosítani az ellenőrzések okozta forgalomtorlódást a határokon. A brit kormány korábban azt tervezte, hogy csökkentik az ASP-ellenőrzések finanszírozását, ám az angol állategészségügy attól tart, a közelmúltban Svédországban, Olaszországban és Németországban észlelt járványok átterjedhetnek az Egyesült Királyságra.