fbpx

Óriási kockázat: madárinfluenza, ami tehénről támad emberre

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 03.

Hónapokig észrevétlenül terjedt tehenek között a H5N1 madárinfluenza, ami az emberi fertőzéseknek is utat nyit; idehaza is szigorú intézkedésekre kerülhet sor.

Kína, Oroszország, USA

Hónapok óta terjedhet tehenek között a H5N1 madárinfluenza az Egyesült Államokban, derül ki vezető virológusok április végén közzétett vizsgálataiból. A szarvasmarhákhoz kötődő járványban eddig csak egyetlen gazdálkodó fertőződött meg, de szakemberek szerint félő, hogy a tehenek közötti terjedés hozzásegítheti a vírust, hogy jobban alkalmazkodjon az emberhez. A kórokozót április 26-ig több mint harminc tejgazdaságban azonosították, kilenc amerikai államban. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint a H5N1 vírus darabkái már a polcokon lévő minden ötödik tejből kimutathatók, míg további vizsgálatok szerint a tejben nincs fertőző vírus, és a kórokozót a pasztőrözés inaktiválja. Mint arról az Agrárágazat is beszámolt több ízben, az utóbbi években emberre is átterjedt a madárinfluenza vírusa igaz, Oroszországban és Kínában a madárinfluenza H3N2 és H10N5 kombinált törzsének fertőzése következtében, fajokon átívelő átvitelt követően történt az átvitel. A kínai hatóság szerint az emberről emberre való terjedés kockázata alacsony. Az ott emiatt meghalt 63 éves nőnek alapbetegségei voltak, és környezetéből vett érintkezési szűrései negatívak voltak, továbbá a H10N5 vírus madár eredetű, és nem volt képes hatékonyan megfertőzni az embereket – közölte a kínai illetékesség a Reuters jelentése szerint. Az oroszoknál az Orosz Baromfitermelők Szövetsége (NUPP) 2021 tavaszán közleményben nyugtatgatta a lakosságot, hogy az élelmiszerboltok baromfitermékei biztonságosak a fogyasztók számára. Ez azután történt, hogy 2021 februárjában a madárinfluenza (H5N8) átterjedt a madarakról az emberekre. Az első esetben egy dél-orosz baromfitelep 7 dolgozója fertőződött meg a decemberi járvány következményeként. Az orosz fogyasztói egészségügyi felügyelet már március 12-én aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új vírustörzs tovább mutálódhat, ami emberről emberre terjedhet.

kacsatelep
Illusztráció: Horizont Média/archív

Óriási kockázat

Most az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Qubit szerint „óriási kockázatnak” nevezi a H5N1 emlősökben történő felbukkanását. Kialakulhat a vírus képessége az emberek könnyebb megfertőzésére, és idővel olyan változásokat is összeszedhet, amik az emberről-emberre terjedését is lehetővé teszik. Az európai járványügyi és betegségmegelőzési központ (ECDC) szerint viszont a texasi esetből izolált vírus genomja madárszerű genetikai karakterisztikát mutat, és hiányoznak belőle az emlősökhöz történő fokozott adaptációt lehetővé tevő nagyobb változások. Az ECDC legújabb, március végén közzétett összefoglalójában azt írja, hogy az európai madarakban jelenlévő H5N1 vírusok alacsony rizikót jelentenek a lakosságra, a foglalkozásuk vagy más miatt fertőzött madaraknak kitett emberekre pedig alacsony-közepes kockázatot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint az USA-ban szarvasmarhákból kimutatott madárinfluenza-vírustörzsek nincsenek jelen Európában, így elhanyagolható annak a kockázata, hogy a madárinfluenza megjelenik kontinensünkön a szarvasmarhákban. Ha ez mégis megtörténne, az érintett telepen zárlatot rendelnének el, és szigorú járványvédelmi intézkedésekre kerülne sor.