fbpx

Voltunk mi a kontinens egyik legnagyobb dohánytermelője is

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 27.

A magyar dohánytermesztés jelenéről és múltjáról, a hazai dohány piacról cserélt gondolatokat Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Kenyeres Sándor, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége elnöke.

Dohánytermelés Magyarországon, válogatás
Dohánytermelő gazdasági munkaközösség az 1980-as évek második felében (Fotó: MADOSZ)

A beszélgetés során többek között elhangzott:

  • A korábban jelentős magyarországi dohány-termőterület napjainkra jelentősen lecsökkent,, jelenleg 3100 hektáron termelnek dohányt.
  • A dohányon belül két levélfajta van termesztésben: a természetes szárítású Burley és a mesterséges szárítású Virginia. Burley-t a gazdaságok 15%-ban, jellemzően a kisebb területen gazdálkodók termesztenek, a többi területen Virginia terem. Mindkettőből magyar fajtanemesített változatot termesztenek itthon, amelyet a hazai időjárási viszonyok figyelembevételével hoztak létre.
  • A termőterületek 80%-a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Jelentős még Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar, de foltszerűen több más megyében is termesztenek dohányt. A magyar dohányra jellemző a jó minőség és a megfelelő cukortartalom.
  • Az elmúlt években jelentősen csökkent Magyarországon a dohánytermelők száma, jelenleg 600 vállalkozás, illetve őstermelő foglalkozik dohánytermesztéssel. A dohányföldeken végzett munkához szaktudásra van szükség.
  • Hazánkban több száz évre nyúlik vissza a dohánytermesztés, a dohánynövény eredetileg 1560-ban jelent meg Európában, elsőként Erdélyben kezdték el termeszteni. A kiegyezés idején Magyarország volt a kontinens egyik legnagyobb dohánytermelője, hazánk az előállított mennyiség szempontjából jelenleg a hatodik.
  • Két elsődleges feldolgozó vásárolja fel a dohányt, a termelőknek biztos a piac. A magyar dohány 1/3-a itthon, 2/3-a külföldön kerül értékesítésre.

A beszélgetés teljes tartalma elérhető podcastként Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.

Szóvetés – Kenyeres Sándorral a hazai dohánytermesztésről (Videó: Győrffy Balázs/Youtube)

Forrás: NAK/Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc