fbpx

Sok milliárd a környezeti, éghajlat-politikai célokra

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 26.

Az agrár- környezetgazdálkodási programban közel 16.000 gazdálkodó válik évente 117 milliárd forint támogatásra jogosulttá, míg az ökológiai gazdálkodásban részt vevő, közel 3400 gazdálkodó évi 33 milliárd forint támogatást kaphat – a kérelmek zömében megszülettek a támogatási döntések.

Mezőgazdasági terület valahol az Alföldön
Születnek a támogatói döntések, lesz pénz a mezőgazdaságban (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A környezeti, éghajlat-politikai célok elérése prioritás

Az Agrárminisztérium minden lehetséges módon segíteni kívánja a környezetkímélő gazdálkodási gyakorlatok elterjedését, ezzel is hozzájárulva a magyar agrárium fejlődéséhez – mondta Nagy István agrárminiszter.

A fenti célok elérését nagyban segíti, hogy a Vidékfejlesztési Program „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” és „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című 2021-ben megjelent pályázati felhívásaira beérkezett támogatási kérelmeinek elbírálása az előzetes, feszített ütemezésnek megfelelően új szakaszba érkezett, és a benyújtott kérelmek több mint 80%-áról megszülettek az első döntések – ismertette a tárcavezető a jelenlegi állapotot.

A döntések eredménye:

  • Az agrár- környezetgazdálkodási programban közel 16.000 gazdálkodó válik 1 millió hektárt meghaladó földterület után évente 117 milliárd forint támogatásra jogosulttá.
  • Az ökológiai gazdálkodásban részt vevő, közel 3400 gazdálkodó 150.000 hektár, a programba bevont terület után évi 33 milliárd forint támogatás megítéléséről döntött a minisztérium.

A két célprogramban a – három évre szóló – támogatói szerződéseket a napokban kapják kézhez a pályázók, ez alapján így összesen 1.15 millió hektár területre 453 milliárd forint támogatáshoz jutnak hozzá az előírások betartása esetén a kedvezményezettek.

A kérelmek elbírálása továbbra is folyamatosan zajlik

Várhatóan április második felében zárul az értékelési folyamat. A gazdálkodók az agrár-környezetgazdálkodási programba bevont területek a duplájára, azaz 1.2 millió hektárra emelkednek a korábbi időszakhoz képest, az ökológiai gazdálkodás keretében művelt mezőgazdasági területek pedig 50 ezer hektárral, közel 180 ezer hektárra nőnek a Vidékfejlesztési Program támogatásainak köszönhetően.

További, pályázatokkal kapcsolatos híreket, információkat olvashatnak honlapunk megfelelő rovatában.

Forrás: AM/Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc