fbpx

Cink-oxid és antibiotikum helyett kefir a malac takarmányába

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 18.

Véd a vírusos és bakteriális kórokozók ellen, serkenti a veleszületett és az adaptív immunitást is. Mi több kellene még, hogy a gyakorlatban is alkalmazzák a kutatási eredményeket – azaz a kefir bevetését a malacok etetésében?

 

sertés

 

Véd, erősít

Az antibiotikumok és a nemrég kivezetett cink-oxid helyett a belgiumi Genti Egyetemen a malacok elválasztás utáni takarmányának a kefirt javasolják. Kutatásaik szerint a közismerten sok probiotikus baktériumot tartalmazó, savas fermentált tejtermék véd a bélben oldódó vírusos és bakteriális kórokozók ellen. Emellett serkenti mind a veleszületett, mind az adaptív immunitást, valamint folyamatosan folyékony takarmányt biztosít, amelyhez a malacok belei enzimatikusan alkalmazkodnak.

 

Hasmenés?, gyarapodás?

Az egyetem professzora, Jeroen Dewulf és Dr. Anna-Catharina Berge a kefirt mint többfunkciós és természetes takarmány-adalékanyagot tesztelték az elválasztás utáni hasmenés csökkentésére. A következő kutatás arra irányul, hogy az elválasztás utáni malacok takarmányának kefirrel való kiegészítése mennyiben csökkenti a hasmenés előfordulását és súlyosságát – azaz mennyiben csökkenthetők a profilaktikus és metafilaktikus antimikrobiális szerek. A hasmenés az elsődleges fókusz, a másodlagos pedig az átlagos napi gyarapodás, a takarmány-átalakítás, az antimikrobiális szerek használata, a cink-oxid használat.

 

kefir

 

Víz és kefir – már megy a kísérlet

A tanulmányhoz egy kereskedelmi forgalomban is kapható, nyers tehéntej-kefirt használnak a holland Raw Milk Company állít elő. A kefirt kiegészítő folyékony takarmányként külön folyékony takarmányvályúkban adják a malacoknak az elválasztás utáni első 2 hétben. A kefirt ezután 1:4 arányban vízzel hígítják. A vizsgálatra kereskedelmi sertéstelepeken kerül sor. A kísérleti, elválasztott csoport kefirt vagy kontrollként vizet kapnak.  A vizsgálat a kiegészítő kefires takarmányon kívül semmilyen jelenlegi gazdálkodási és kezelési stratégiát nem módosít a gazdaságban.

A cél annak igazolása, hogy a fermentált kefir felhasználható-e a malacok elválasztás utáni betegségeinek csökkentésére.

 

Belső képhez: (Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)