fbpx

Negyedik alkalommal halasztják el

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 07.

Az Egyesült Királyság legalább 2023 végéig nem fogja a tervezett határ-és vámellenőrzéseket, ezen belül az állat- és növényegészségügyi ellenőrzéseket bevezetni – jelentette be a hírt április végén Jacob Rees-Mogg brexit utáni lehetőségekért és kormányzati hatékonyságért felelős államtitkár. A legutóbbi tervek alapján 2022. július 01-től lépett volna életbe korlátozás, de így már negyedik alkalommal halasztja el a brit kormány az import ellenőrzések bevezetését.

Alma
Az Egyesült Királyság ebben az évben már nem vezet be további importellenőrzéseket az uniós áruk behozatalára vonatkozóan (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A közlemény főbb, az EU tagállamait érintő pontjai

  • Idén nem kerül sor további importellenőrzések bevezetésére az uniós áruk behozatalára vonatkozóan, ennek tárgyában az érintett vállalkozások leállíthatják a július 01-re történő felkészülést. Ősszel teszik közzé az új működési modellt, amely meghatározza a határon történő importellenőrzés új rendszerét és újabb időpontként 2023 végét tűzik ki céldátumként az ellenőrzési rendszerek bevezetésére.
  • Az új rendszer egyaránt tartalmazza majd az EU-ból és a világ többi részéről érkező árukra vonatkozó szabályokat. A rendszer a kockázatok megfelelő értékelésén alapul majd, az ellenőrzések arányos, kockázatalapú és technológiailag fejlett megvalósítását célozza.
  • A jelenleg működő, korábban bevezetett ellenőrzések továbbra is érvényben maradnak.

A 2022 júliusától bevezetni tervezett ellenőrzések, melyek NEM lépnek életbe:

  • jelenleg a rendeltetési helyen ellenőrzött uniós import állat- és növényegészségügyi (SPS) ellenőrzésére vonatkozó követelménye van hatályba, ezt a feladat- és jogkört telepítették volna a határellenőrző állomásokra (BCPs);
  • az uniós importra vonatkozó biztonsági és védelmi nyilatkozatokra vonatkozó követelmény;
  • az uniós behozatalra vonatkozó további egészségügyi bizonyítványok és SPS-ellenőrzések követelménye;
  • az EU-ból származó hűtött húsok behozatalára vonatkozó tilalmak és korlátozások.

Az ellenőrzéseket meghatározó határellenőrzési működési szabályzatot (Border Operating Model) ennek megfelelően aktualizálják.

Az áruforgalom tervezett szabályozása és ellenőrzése a mezőgazdaság több szegmensét hozhatta volna nehéz helyzetbe, miközben az angol gazdaság is szenved a pandémia, most pedig az orosz-ukrán háború negatív hatásaitól.

Forrás: NAK

Összeállította: Barna Ferenc