Munkaerőhiány nehezítheti a spárgaszedés hajráját

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 01.

A hazai, friss spárgával – nagyobb mennyiségben – mostantól lehet számolni a piacokon és az üzletekben, most indul a spárgaszedés dömpingje – tájékoztat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Azért az tudni kell, hogy már hetek óta megtalálható a forgalmazóknál a hazai spárga, csak figyelni kellett a fogyasztóknak, mit emelnek le a polcról és mennyiért.

 

Mezőgazdaság, spárgaszedés
A spárgaszedés kényes művelet, tudást igényel, hogy a későbbi termést ne kockáztassuk
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Nem ismert még elégé, kevesen fogyasztják

Egyre népszerűbb a spárga Magyarországon, azonban a fogyasztás mennyisége még mindig alacsony. Panaszkodnak a termelők, hogy a vastagabb száraktól idegenkednek a vevők, szinte eladhatatlanok, mivel sokan fogyaszthatatlannak tartják.

Hazánkban a fogyasztás ugyan az elmúlt években folyamatosan nőtt, de még mindig csak mintegy negyed kilogramm/fő, aminek 60-70 százaléka zöld, 30-40 százaléka fehér spárga. A gasztronómiai felhasználása sem széles spektrumú, sokan nem tudják, mit kezdjenek vele a konyhában, vagy csak egyszerű köretként tudják elkészíteni.

Az Európai Unióban Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, évi 1,7 kilogramm.

 

A hazai termelés nagy része exportra kerül

A spárga hazai termőterülete mintegy 1420 hektár, az évi termésmennyiség 5000 tonna körüli.

A legjelentősebb termőterületek Bács-Kiskun (60 százalék) és Csongrád (30 százalék) megyében találhatók, de vannak kisebb ültetvények Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is.

A magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldön – Németországban, Ausztriában, Svájcban, illetve a skandináv országokban – értékesítik.

 

Nehéz szedni, de megéri (Videó: Horizont Média)

 

Magyarországon a spárgaszezon április elejétől június közepéig tart

Az idén – ahogy tavaly is – az év eleji fagyok miatt a megszokotthoz képest másfél-két héttel később kezdődhetett meg a szedés.

A termelők az előző évekhez, illetve az ágazat egyéb területeihez hasonlóan munkaerőhiányra számítanak a napokban kezdődő spárgaszedési időszakban. A spárga szedése nagy odafigyelést igényel, mert a spárgarügyek, sípkezdemények rendkívül közel helyezkednek el egymáshoz a földben (fehér spárga), illetve a föld felett is (zöld spárga), ezért a sípok kiszúrásakor, kivágásakor egy rossz mozdulat akár a későbbi termést is tönkreteheti.

 

Forrás: MTI