fbpx

Malac és takarmány: ismét rájövünk, hogy a természetes jobb

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 23.

Gyorsabb növekedés, jobb viselkedés – több mint 1000 malacon végzett kutatás során holland kutatók meggyőződtek róla, hogy természetes körülmények közt eszik a legjobban a malac. Így van ez az elválasztás előtt álló állatoknál is, akik az anyjuktól tanulnak enni és inni.

 

sertés
Illusztráció: Wageningeni Egyetem

 

Természetesen optimális

A 3 éves kutatási projektet a tekintélyes Wageningeni Egyetem mellett a holland agrár- és élelmiszerminőségi tárca, egy állattenyésztési berendezéseket és egy takarmányokat gyártó cég kezdeményezte. A cél olyan innovatív etetési koncepció kidolgozása volt a kocák és malacok számára, ami megfelel természetes viselkedésüknek. Emögött az a – legkevésbé sem újszerű – felfogás húzódik meg, hogy a kocák maguk tanítják a malacokat enni és inni. Vagy természetes viszonyok közt lesz optimális a malacok takarmányfelvétele az elválasztás szakaszában. Ez pedig csökkenti az elválasztás negatív hatását a jólétre és az egészségre.

 

Közös térben a kocával

Ennek érdekében a Családi etetési/takarmányozási rendszert és a Családi takarmányt 9 hetes korukig szoptató kocákkal és malacokkal tesztelték. Összehasonlították azon kocák és malacok eredményeit, akiket hagyományos karámban hagyományos és takarmányozás mellett neveltek azokkal, akik a kísérleti eljárásban vettek részt. A 4 kezelést magában foglaló validációs kutatást összesen 104 laktáló kocával és malacaival, valamint 1040 elválasztott keresztezett malaccal végezték. A kísérleti új rendszert úgy hozták létre, hogy tükrözze a természetes táplálkozás körülményeit, ahol a kocával közös társas étkezési és ivási hely és viszonyok vannak. Így a malacok korai szakaszban megismerkednek a szilárd takarmánnyal. A kocákat félig korlátozás nélkül etették 0,70 m széles és 0,92 m hosszú padlón, így a malacok együtt ehettek velük, miközben egy kerek játszóvályúban kaptak takarmányt. Az etetőpaddal szomszédos ivóedény ad lib adagolta a vizet a kocáknak.

 

Anyai illatban jobb a növekedés, kevesebb az agresszió

Az elválasztás után a malacokat kétrekeszes, száraz etetővályúval etették, majd a 4. naptól körkörös játszóvályúban, amiben fele-fele arányban volt kocatáp és malactakarmány. Az eredmények azt mutatják, hogy a családi etetési rendszer nem vezetett a kocák súlycsökkenéséhez, de a kocatápok nagyobb mértékű felhasználásához vezetett. Ugyanakkor javította az evés korai megtanulását a malacoknál, akik jobban is a laktáció alatt jobban növekedtek, s így jobb volt az elválasztási súlyuk. Ugyancsak fontos, hogy a családi takarmányozású malacoknál kevesebb volt az agresszióval összefüggő bőr-, farok- vagy fülsérülés, mint a kontroll állatoknál. A Családi takarmány összetevőprofilja és fizikai összetétele egyébként olyan tápanyagokat tartalmazott, amelyek a malacok emésztési és szájmozgató képességét, valamint a kocák optimális táplálkozását támogatják. Ezenkívül a takarmány textúráját, pellet méretét (átmérő: 4-12 mm, hosszúság 10-30 mm) és aromáját optimalizálták, hogy ösztönözze az etetési viselkedést. A felismerhető ízek bevonása a takarmányprofilba a vemhességtől a laktációig egészen a bölcsődéig, megerősítette azokat az érzékszervi jelzéseket, amelyeket a malacok a kocától már az ellés előtt kaptak. Ez az ízkomponens „anyai illattal” ruházza fel a takarmányt, és segített a malacoknak felismerni, hogy biztonságosan fogyasztható.

 

(forrás: PigProgress)