Bezárás

Adó-visszatérítés a gyermekes családoknak a mezőgazdaságban is

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 23.

Minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár a rendkívüli adó-visszatérítés. A többségnek semmi dolga, 2022. február 15-ig automatikusan kézhez is kapják a nekik járó összeget.

A 2021. évi alábbi tevékenységekből származó adó jár vissza:

  • az önálló és a nem önálló tevékenység, valamint az egyéb jövedelem adója,
  • az ekhó kétharmada,
  • a katások utáni tételes adó negyede,

legfeljebb a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalmáig.

Nem jár visszatérítés a külön adózó jövedelmek (például a lakás eladása, osztalék, tőzsdei nyereség) utáni adóból.

 

Gyermek a mezőgazdaságbanA gyermekes szülőknek jár az adó-visszatérítés (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A NAV automatikusan kiutalja a visszatérítést

Akinek a munkabéréből év közben a munkáltató levonja az szja-t, illetve az ekhót, kérelem nélkül visszakapják a fenti módon képzet összeget 2022. február 15-ig. A visszautalás összege a családi pótlékhoz hasonlóan jön majd (a folyósítási adatokból veszi a rendszer a bankszámlaszámot vagy postai címet).

Az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülők és azok, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, a bevallásukban kérhetik az adó-visszatérítést.

Az szja-visszatérítés a családi kedvezményeseknek jár

Nemcsak a családi pótlékra jogosultak kaphatják vissza a 2021-ben befizetett szja-t, mert a visszatérítés jogalapja a családi kedvezmény.

A gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítése annak jár, aki idén akár csak egy napra is családi kedvezményre (volt) jogosult.

Családi kedvezmény pedig annak jár, aki:

  • gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult;
  • várandós nő és vele közös háztartásban élő házastárs;
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult;
  • rokkantsági járadékban részesül.

Azok a szülők, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik a visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek, vagy élettársak. Házasságon a bejegyzett élettársi kapcsolatot is érteni kell.

A visszatérítés az élettársnak is jár, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.

A visszatérítés összege

A visszafizetés felső határa a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma.

Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.

Gyermekes szülő a mezőgazdaságbanA mezőgazdasági termelők nem mindegyikénél van a NAV-nak közvetlen információja, ott nyilatkozni kell, vagy az adóbevallásban érvényesíteni (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Akinek a NAV nem ismeri az adatait, nyilatkozatot kell benyújtani

A katások és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, 2021. december 31-ig nyilatkozatot tehetnek. Ha határidőben nyilatkoznak, 2022. február 15-ig ők is megkapják a visszatérítést.

Aki határidőben nem nyilatkozik, a visszatérítést a személyijövedelemadó-bevallásban érvényesítheti.

A nyilatkozatot a „VISSZADO” nyomtatványon 2021. október 31-től december 31-ig lehet elektronikus úton vagy papíron megtenni.

 

Aki nem kapta meg, még az adóbevallásban érvényesítheti igényét

Azoknak a jogosultaknak, akiknek a jövedelméről a NAV-nak nincs információja, például az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülőknek, és azoknak, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, automatikusan nem utal a NAV, ők önállóan elkészített bevallásukban igényelhetik a visszatérítést.

 

Forrás: NAV