fbpx

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 13.

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

gyomirtás

Területeinken mélyről csírázó és nehezen irtható kétszikű gyomok, például szerbtövis, selyemmályva, csattanó maszlag, disznóparéj és libatopfélék fordulnak elő, az egyszikűek közül pedig a muhar és a kakaslábfűfélék dominálnak. Ezért fontos számunkra a szemes kukorica növényvédelme. Olyan kukorica gyomirtó szereket használunk, amelyek nemcsak hatékonyságban, hanem minőségben és árban is megfelelőek. Idén a Nufarm területi képviselője ajánlotta az új kukorica gyomirtó szer csomagjukat, a Kideka Power-t kipróbálásra.

Az 5 ha-os termékkombináció kezelése egyszerű, kijuttatása rugalmas. A magról kelő kétszikűek elleni hatása gyors és látványos, mezotriontartalma pedig kifejezetten a selyemmályva és a szerbtövis ellen nyújt kiváló védelmet. Az egyszikűeket is megbízhatóan irtja, a területen kint lévő egyedeket maradéktalanul elpusztította. A gyomnyomás megszüntetése után a kukoricakultúra kiválóan fejlődött, a száraz évjárat ellenére is 9 t/ha körüli mennyiségeket takarítottunk be. A készítmény tartamhatásának köszönhetően a tarló tiszta maradt, ami kedvező állapotot eredményezett a következő kultúra vetéséhez. A táblán jól szerepelt a termék, és a költségeket is mérsékelte a jó ár-érték arányának köszönhetően. Megelégedéssel használtuk és tervezünk vele a jövőben is.”

gyomirtás
Markovics József családi gazdálkodó, Görbeháza

„Pápa környékén gazdálkodom 50 hektáron, és szakirányítást végzek 5000 hektár területen. Idén nagyjából 700 hektáron termesztettünk kukoricát. Laza homoktalajoktól az agyagos vályogon keresztül a kötött réti talajokig megtalálható nálunk minden 7–37 aranykorona-értékig, és egyértelműen a savanyú talajok dominálnak.

A változatos tábla- és gyomviszonyok miatt mindig helyre adaptáltan tervezem meg a kukorica gyomirtását. A szaktanácsolt területek nagy részéhez kapcsolódik állattenyésztés és szerves trágya kijuttatása is, ezért állandó a gyomok utánpótlása. A Kideka Power-t a saját táblámon próbáltam ki, ahol a legnagyobb mennyiségben fehér libatop és selyemmályva kelt, és jelentős volt a mezei acat, a vadköles, valamint a fakó muhar mennyisége is. Úgy gondolom, hogy a libatop a későbbi években még sok problémát fog okozni, mert jelentős mértékben nőtt a részaránya, és egyre több gyomirtó szer vérzik el vele szemben. Nem úgy a Kideka Power, amely látványosan és a konkurensekhez képest gyorsan dolgozott, tökéletesen irtva a felsorolt gyomokat és leperzselve még az acatot is. Csak a vadköles második hulláma ellen kellett kultivátoroznunk a területet.

A gyomirtás szempontjából az év átlagosnak mondható. A kukoricaterületek harmadán korai poszt-, újabb kétharmadán késői posztkezeléseket alkalmaztam, a Kideka Powert is a kukorica öt–hat leveles korában juttattuk ki a késői gyomosodás miatt. Úgy vélem, a korai poszt és késői poszt aránya hosszabb távon az 1:1 közelében állhat be a jövőben területeinken. A termék kifejezetten kedvező áron, remek hatékonysággal és kiugróan gyorsan dolgozott. Jól elérhető, könnyen beszerezhető, egyszerűen alkalmazható az öthektáros gyűjtőcsomag. Kisebb területen teszteltem a Nufarm másik kukorica gyomirtó csomagját is, amellyel szintén elégedett voltam. A Zeagran Top hosszú hatástartammal, acat ellen kiemelkedően jól működött, összességében mind a két csomaggal elégedett voltam, és ajánlom termelőtársaimnak.”

Fodor Attila szaktanácsadó, Pápa

Ahogy eddig, úgy 2019-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező kukoricatermesztéshez. Számoljon velünk!

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

Gaál Orsolya
Field Marketing menedzser
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.com/hu