fbpx

Az időjárás szinte minden termelő ágazatra hatással van

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 26.

Az egyre precízebb technológiák hatékony alkalmazásához pontos időjárási adatokra van szükségünk; a hiteles, pontos és gyors meteorológiai riasztás jelentőségére hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter a Meteorológiai Világnap alkalmából átadott elismerések kapcsán.

Vihar, mező, fenyves
Az időjárás érinti a mezőgazdaságot, a közlekedést, a turizmust… (Fotó: Pixabay)

Életeket ment és milliárdos károkat segíthet elkerülni

Az időjárás szinte minden termelő ágazatra hatással van, érinti a mezőgazdaságot, az energetikát, a közlekedést, a turizmust vagy éppen a vízgazdálkodást.

Az egyre precízebb technológiák hatékony alkalmazásához egyre pontosabb adatokra van szükségünk, mert az ezekből nyert elemzések és előrejelzések jelentősége megnőtt a döntések meghozatalában.

Komoly szerepet kapnak az öntözés, a vízkészlet-gazdálkodás területén, de a megfelelő növényállomány és agrotechnikai eljárások kiválasztásában, valamint a mezőgazdasági munkák ütemezésében is.

Globális szintű együttműködésre van szükség

Az időjárás és az éghajlat nem ismeri a nemzeti határokat, a meteorológia fejlődéséhez globális szintű együttműködés szükséges.

Nemcsak a kutatásokhoz van szükség nemzetközi összefogásra, hanem ahhoz is, hogy a tudományágak ismeretei által nyújtott előnyöket teljes mértékben ki tudjuk használni.

A magyar meteorológia sok évszázados története és az Országos Meteorológiai Szolgálat több mint 150 éves tevékenysége során felhalmozott annyi tapasztalatot és korszerű tudást, amelyből bátran meríthetünk a jövőben is – Nagy István köszönetét fejezte ki a meteorológiai szakembereknek.

Forrás: AM/Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc