fbpx

A kertészet kis területen nagy értéket előállító ágazat

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 27.

Az agrárium fejlesztése lehetetlen az iskolák megerősítése nélkül – átadták a Déli ASzC Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium mintaprogram-üvegházát, mely a kertészeti agrárképzést segíti.

Üvegház
A kertészeti szakterületet érintő üvegház beruházás az agrárszakképzés versenyképességéhez (Fotó: Déli ASzC Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

Bagdán Boglárka, a szaktárca agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára

Hazánk megművelt földterülete és mezőgazdasági teljesítménye az Európai Unió országai közt is jelentős. Az ország egyik fő gazdasági potenciálja az agráriumban és az élelmiszeriparban rejlik.

„Az Agrárminisztérium kiemelt területnek tekinti a mezőgazdaság modernizációját, a legkorszerűbb technológiák alkalmazásának támogatását, illetve a precíziós gazdálkodásra történő átállás ösztönzését.”

Az elmúlt évtizedekben a piaci verseny fokozatosan erősödött

A kertészeti szakterületet érintő, közel 900 m2-es üvegház beruházás, nemcsak az agrárszakképzés versenyképességéhez, de a térség foglalkoztatási rátájához is hozzájárulhat, elősegítve a térségben élők felzárkózását.

A szakértelemre és felkészültségre a közeljövőben is nagy szükség lesz. Ehhez nyilván együttműködésre van szükség a szakképzés a gazdálkodók, a piaci szereplők és a hatóságok között.

A kertészet a magyar mezőgazdaság legintenzívebb, kis területen nagy értéket előállító, legtöbb kézimunkaerőt foglalkoztató ágazata. A klimatikus viszonyok változásával az új, innovatív, környezetbarát technológiák és termesztési módok elterjedésével még nagyobb szerepet kap az üvegházi termelés, ahogyan a fogyasztók igényeit követve az új különleges paradicsom és paprika fajtákat is csak a legmodernebb üvegházakban lehet nevelni.

Forrás: AM/Sajtóiroda

Összeállította: Barna Ferenc