fbpx

Dolgozzuk ki együtt a sikeres takarónövény-programodat!

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 18.

Kezeld úgy a takarónövényeidet, mint a haszonnövényeidet – e gondolatot követjük 2014-es indulásunk óta, mert világosan kifejezi, hogy a másodvetés vetőmag önmagában nem elegendő: csak valódi háttértudással, gazdálkodói tapasztalatokkal és folyamatos fejlesztéssel juthatunk előre.

Szántóföldi takarónövény-technológiánkban a legfontosabb kérdés mindig az, hogy milyen főnövény elé takarónövényezünk, hiszen növényvédelmi, tápanyag-utánpótlási és munkaszervezési szempontból a takarónövényünket követő kultúra igényei a legfontosabbak. Szaktanácsadási rendszerünkben határozottan elválnak a nyári és az őszi-téli keverékek: előbbiek vetésideje július, maximum augusztus hónap eleje, de minél hamarabb tudjuk őket aratás után a földbe tenni, annál jobb. Ezzel szemben az őszi-téli keverékek (amely között találunk kifagyót, részben áttelelőt és teljesen télállót is) javasolt vetésideje hazánkban augusztus utolsó egy-két hete (mindenképpen augusztus 15-20. után), valamint szeptember első fele.

Farmlátogatások, webes szemináriumok és az éves Talajegészség Konferencia megrendezésével segítjük gazdatársainkat abban, hogy megismerjék a talajmegújító gazdálkodás legújabb és legjobb fogásait, és találkozzanak a hasonló gondolkodású kollégákkal. Keverékeink mellé naprakész tudást adunk, így elkerülhetők a költséges hibák, jobb eredmények érhetők el, és kialakul egy innovatív gazdaközösség.

A takarónövény-kísérletek során nem csupán fajokat vagy keverékeket tesztelünk, hanem technológiai megoldásokat is vizsgálunk. 2019-től minden kutatási projektünk – 2017-ig visszamenően – felkerül a takaronovenyek.hu weboldalra, és nyilvánosak lesznek a kísérleti parcellák helyszínei is.

A Démétér Biosystems csapata a takarónövény-keverékek mellett hasznos információkkal, kutatási eredményekkel és gazdálkodói tapasztalatokkal lát el Téged, így a takarónövényeket egyszerűen beillesztheted konvencionális vagy ökológiai, szántóföldi vagy gyümölcsös, azaz bármilyen gazdálkodási rendszerbe. Tudj meg többet megoldásainkról és filozófiánkról weboldalunkon: www.takaronovenyek.hu!

Diriczi Zsombor
Démétér Biosystems Bt.

démétér