fbpx

Videón a világ első precíziós lézerpuskás gyomirtó robotja

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 19.

Régen kapáltunk, aztán fésűztünk, ma növényvédőszerezünk és kultivátorozunk – holnaptól csak ráengedjük a táblára az intelligens robotot, ami felismeri és lézerrel elégeti a gyomokat.

A növényvédő szerek mezőgazdasági használatának megszüntetése érdekében a Carbon Robotics olyan időjárásálló robotot hozott létre, amely lézersugárral irtja a gyomokat. A szuperszámítógéphez kapcsolódó mesterséges intelligencia egy szkennerrel felszerelt robot valós idejű képe alapján ad utastást a vontató mögé szerelt berendezésnek. Morfológiai alapon, a kultúrnövényt és a gyomot az alakjuk révén különbözteti meg, és az utóbbira olyan erős fénysugarat bocsát ki, aki a merisztémánál elpusztítja azt.

precíziós gyomirtás MI
Morfológiai alapon különbözteti meg az MI a gyomot a haszonnövénytől

Az Autonomous Weeder egy önvezető, traktor méretű robot, amely kamerák, számítógépek és lézerek segítségével azonosítja, célozza meg és távolítja el a gyomokat anélkül, hogy károsítaná a termést vagy megzavarná a talaj élővilágát. A cég nem állítja, hogy máris nullára csökkenthető a gyomirtószer-felhasználás – ez nyilván amúgy is gyomnyomástól, termőterülettől és más táblaadottságoktól is függ. Az azonban bizonyos, hogy ez a komplex, precíziós megoldás kevesebb környezeti terheléssel, kevesebb menetszámmal és talajtaposással jár, hiszen nem kell több ezer liter permetszert többször végigvontatni a talajon. Sőt, a kézimunka-igényű kultúrákban – például szójában – kiváltja a nem is mindig megbízható emberi munkaerőt, méghozzá 0-24/7-ben.

precíziós gyomirtás MI
Emberi kéz és szünet nélkül dolgozik

Tekintve, hogy az emberi munkaerő egyben drága is, továbbá a növényvédő szerek alkalmazása a gazdálkodási költségek 20-30 százalékát is kiteszik, az ilyen eljárások terjedése megjósolható.