fbpx

Tavalyi kérelmek alapján közel 364 milliárd a gazdáknak

Írta: Barna Ferenc - 2021 április 30.

A magyar gazdáknak a korábbi előleg- és részfizetéssel, valamint a most zárult végfizetéssel együtt a 2020-as kérelmeik alapján közel 364 milliárd forintot utalt a MÁK a területalapú alaptámogatás (SAPS) és a zöldítési jogcíméhez kapcsolódóan – adta ki az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatóját Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

 

Mezőgazdasági termelők
A
területalapú alaptámogatás és a zöldítési kapcsán ment a gazdáknak a kifizetés (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

 

A közvetlen támogatások termelés- és jövedelembiztonságot nyújtanak a gazdáknak

A fentieken túl összesen 11 milliárd forint kifizetés történt a kistermelői támogatás, illetve a termeléshez kötött anyatehéntartás keretében.

A következő hetekben a fiatal gazdáknak folyósítják a többlet területalapú – és a területalapú termeléshez kötött támogatásokat.

Az államtitkár szerint a támogatások biztonságot nyújtanak a mezőgazdasági termelőknek, javítják a hitelképességüket, és önerőként versenyképességet növelő beruházások finanszírozásához is felhasználhatók. Ezért kiemelkedő jelentőséggel bírnak az agráriumban a folyamatos működés, fejlődés szempontjából.

 

Mezőgazdasági termelők
Az április hónap a gazdáknak történő kifizetések ideje
(Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

 

SAPS és zöldítés

A Magyar Államkincstár 12,2 milliárd forintot utalt a SAPS végfizetési eljárása során április 19. és április 23. között a termelőknek. Így a korábban kifizetett összegekkel együtt a 138 ezer SAPS-támogatást igénylő gazdának – a tavalyi, 2020. évi kérelmeik alapján – összesen 241,2 milliárd forint jutott.

A másik legjelentősebb keretösszegű jogcím, a zöldítési intézkedés, amely 137 ezer magyar gazdát érintett. Számukra 22,7 milliárd forintot utaltak végfizetés keretében. Ezzel az összeggel együtt a termelők 122,8 milliárd forintot kaptak a tavalyi októberi előlegfizetési időszak kezdete óta. A zöldítés hozzájárul a környezeti és éghajlatpolitikai célok eléréshez is többek között az állandó gyepterületek arányának megtartásán, a terménydiverzifikáción és az ökológiai fókuszterületeken keresztül. A zöldítés 4 millió 344 ezer hektárt érintett, ami a mezőgazdasági terület meghatározó része, több mint négyötöde.

 

A kistermelői támogatások

A rendszerben közel 17 ezer termelő vált jogosulttá, ez alapján az áprilisi végfizetési eljárás során 164 millió forintnyi, míg a teljes kérelemfizetési folyamat keretében 4,1 milliárd forintot kitevő támogatáshoz jutottak. Mintegy 5700 termeléshez kötött anyatehéntartási támogatási kérelmet beadó termelő is megkapta az őt megillető támogatást. Az eljárás keretében 6,9 milliárd forintot utaltak át nekik.

 

Mezőgazdasági termelők
A
MÁK munkáját segítette a gazdák pontos, helyes adatokat tartalmazó adminisztrációja (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

 

A Magyar Államkincstár munkáját segítette

A gazdák többsége törekedett a pontos és a helyes adatokat tartalmazó kérelmek beadására, ez is hozzájárult az áprilisi kifizetésekhez.

Az agrártárca államtitkára kéri az egységes kérelmet beadóktól, hogy hasonló pontossággal járjanak el. A rendelkezésre álló határidőig igyekezzenek minél pontosabban kitölteni kérelmeiket, alaposan áttekinteni azt. Szükség szerint korrigálják az előzetes ellenőrzés keretében feltárt hiányosságokat. Ehhez igénybe vehető az országos lefedettségű falugazdász hálózat is.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc