Majd ha fagy

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 30.

Így előzzük meg a fagykárokat: nemesítsünk magyar gyümölcsfajtákat, majd ezt telepítsük a megfelelő termőhelyre, és alkalmazzuk a legmodernebb technológiai megoldásokat a szélsőséges hideg enyhítésére.

Közös cselekvés kell a fagy elleni küzdelemben – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a gyümölcsnemesítésben és szaporítóanyag-termelésben érdekelt ágazati szereplőkkel folytatott csütörtöki egyeztetésen.

 

Mezőgazdaság, fagy, fagykár
A korai virágzású körtésben is nagy kárt tett a tavaszi fagy (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

A szélsőséges időjárás okozta nehézségek

Az aszály-, a jég- vagy a fagykárok a gazdálkodók egész éves munkáját tehetik tönkre, egyúttal veszélyeztetik a hazai fogyasztók ellátás-biztonságát. Tavaly 18, idén pedig már eddig is 10 fagyos éjszaka volt tavasszal, az elmúlt 5 évben pedig háromszor okozott gondot a hideg időjárás a termelőknek.

Szükség van olyan új, magyar gyümölcsfajtákra, amelyeket a gazdák biztonságosan tudnak termeszteni, és megfelelnek a hazai vásárlók elvárásainak is. A miniszter óriási értéknek tartja, hogy Magyarország rendelkezik a hatodik legnagyobb génbankkal a világon.

A nemesítés, szaporítás és az új fajták elterjesztése hosszú folyamat, ezért szükség van olyan intézkedésekre is, amelyek már rövidtávon is képesek orvosolni az ágazat kihívásait.

A magyar nemesítők hosszútávon csak egy életpályamodellen keresztül lehetnek igazán sikeresek és eredményesek, ezért mindent meg kell tenni ennek megvalósítása érdekében.

 

A vidékfejlesztési források lehetőséget biztosítanak

A támogatási források megemelése lehetővé teszi a gyümölcstermelő gazdálkodók számára, hogy olyan technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek révén elhárítani, vagy mérsékelni lehet az ültetvényeket fenyegető elemi károkat, illetve az öntözéssel növelhető a termésbiztonság és javítható a termékminőség – emelte ki a tárcavezető.

 

 

Küzdelem a fagy ellen a barackosban (Videó: Horizont Média)

 

Farkas Sándor államtitkár rávilágított a termőhely kiválasztásának fontosságára

A gazdaságos termelést lehetővé tevő, az időjárás kockázatoknak kevésbé kitett termőhelyi körzeteket kell kijelölni. A gyümölcstermesztés fejlesztését pedig ezeken a területeken kell ösztönözni.

A nemesítés irányait átfogó és hosszú távú stratégia mentén kell kialakítani, hogy a Kárpát-medencei gyümölcsfajták fennmaradjanak.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc