fbpx

Növényvédelem: évtizedes mélyponton az inputanyag piaca

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 07.

…ami nem csoda, ha két alatt 35 százalékos áremelkedés zúdul a gazdák nyakába.

A Covid és az orosz háború előtti „békeévekben” megszokott volt, hogy évente legfeljebb párszázalékos változások történnek a legfontosabb inputanyagok árában. Az utóbbi két évben azonban az egymást követő gyártási, logisztikai és geopolitikai káosz következtében 2021-ben 5-10, 2022-ben további 20-25 százalékos áremelkedés történt. Az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentése szerint összegzése szerint ezzel a növekedéssel a termelői árak nem tudtak lépést tartani. Még akkor sem – tesszük hozzá –, ha az utóbbi másfél évben a terményárakban is megfigyelhetőek voltak extrém ingadozások, köztük emelkedések. Az egyes műtrágyák és gyomirtók látványos drágulásának következtében a növényvédő szerek felhasználása 9 éves mélypontra zuhant.

A glifozát 2,5-szeresére drágult

A MezőHír részletezése szerint a gyomirtó szerek átlagára mintegy 24, a gombaölőké 22,6, az egyéb szereké 22,4, míg a rovarölőké bő 15 százalékkal emelkedett egy év alatt. A legnépszerűbb glifozát hatóanyagú herbicidek ára mintegy 2,5-szereséresére nőtt, ami jelentősen torzítja az összképet, hiszen a többi hatóanyagnál csak nagyjából 10 százalékos drágulás volt megfigyelhető. A gyomirtón nehezen tudnak spórolni a gazdák, így az alaposan megdrágult termékcsoportból csak 10 százalékkal csökkent tavaly a kereslet. A rovarölőkből még 4 százalékkal többet is kényszerültek vásárolni, mint 2021-ben, viszont gombaölőkből és egyéb készítményekből csaknem ötödével kevesebbet vásároltak a termelők.

napraforgó kukoricában
Napraforgó is feltör a kukoricatáblán a hiányos növényvédelem miatt. A gazdaságok sok helyütt a műtrágyák, növényvédő szerek kijuttatásán spóroltak a nagy áremelkedések miatt (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

Így hatott a gazdaságokra…

A lap kitér arra is, milyen hatást gyakorolt ez a gazdaságok jövedelmezőségére, profitjára. A növényvédő szerek átlagosan bő 22, a vetőmagok csaknem 19 százalékkal drágultak, ám a legsúlyosabb természetesen a műtrágyák bő 2,5-szeres áremelkedése volt. Miután a termelői árak a növénytermesztésben csak 49, az állattenyésztésben alig 42 százalékkal nőttek, világos, hogy 2022-ben negatívba fordult a termelés anyagi egyenlege.