fbpx
209454

A kirótt bírság értéke meghaladta a 63 millió Ft-ot

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 07.

A tavalyi évben számos ellenőrzést folytattak annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális fakitermelést és kereskedelmet, magas a bírságok száma is. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye extrém magas kockázatúvá vált – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiadta a témában a 2022-es ellenőrzések összefoglaló jelentését.

Akácfa, tűzifa
Az illegális fakitermelés mértékének átfogó jellemzésére önmagában egyetlen mértékegység, illetve mérőszám sem alkalmas, ezért kell a hivatalnak oly sok adattárból dolgoznia (fotó: Horizont Média/Archívum)

A Nébih végzi a fakitermelés és kereskedelem felügyeletét

A hivatal összegezte a 2022-es faanyag kereskedelmi lánc felügyeleti (EUTR) ellenőrzések eredményeit a Nébih. Ehhez a faanyag kereskedelmi lánc felügyelet vonatkozó adatait; a Bűnügyi Statisztikai Rendszer és az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika adatait; az Országos Erdőállomány Adattárban rögzített adatokat; a Kormányhivatalok erdészeti hatóságai által tárgykörben nyilvántartott adatokat; az Agrárminisztérium koordinálásával az állami erdőgazdaságok által gyűjtött adatokat és az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszerben rögzített adatokat elemezték.

A felügyeleti jogkörhöz kapcsolódó tavalyi intézkedések számokban:

  • 518 hatósági eljárást folytattak le;
  • megelőző jellegű hirdetés-ellenőrzések során 8521 jogszerűtlen hirdetést töröltettek;
  • az összes kirótt bírság értéke meghaladta a 63 millió Ft-ot;
  • az elkobzott bevétel közel 47,2 millió Ft;
  • a zár alá vett vagy elkobzott faanyag mennyisége 636,7 m3.

Az összefoglaló rámutat arra, hogy az ellenőrzések szükségesek, a hivatalnak össze kell hangolnia ez irányú tevékenységét a rendőrséggel, valamint a jellemző a bűnismétlés, vagyis egyre gyakrabban vannak visszatérő elkövetők, akik tettei egyre súlyosabbak.

Kockázati besorolás, Magyarország, térkép
A 2022. évi kockázati besorolás vármegyék szerint

Az adatok alapján a vármegyék kockázati besorolása:

  • extrém magas kockázati besorolásúvá vált Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye;
  • nagyon magas kockázati besorolást érdemelt ki Pest vármegye (romlott az előző évekhez képest);
  • magas kockázatú vármegye Baranya, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegye;
  • alacsony kockázatú Békés vármegye;
  • a többi vármegye közepes kockázatúnak lett minősítve.

Az ellenőrzések végrehajtásának összefoglaló eredményei, illetve a kapcsolódó statisztikai adatok elérhetők a Nébih honlapján.

Magyarország favagyonáról, erdőinkről, az erdőgazdálkodásról szóló átfogó cikkünket megtalálják az Agrárágazat 2022/10. lapszámában, vagy online oldalunkon.

Forrás: Nébih