fbpx

Robotti autonóm robotok az Evo-Farming Kft. kínálatában

Írta: - 2022 május 30. -Hirdetés

Hernek Gábor jól ismert szereplője a hazai mezőgazdasági gépes világnak, most mégis – eddig – szokatlan szerepben mutatkozott be: egy autonóm mezőgazdasági robot hazai forgalmazójának vezetőjeként adta számunkra első interjúját. Emellett az interjú utáni napokban a szántóföldön is bemutatkozott az új technika, ezzel kapcsolatban telefonon egyeztettük a tapasztalatokat.

 

Hernek Gábor, Evo-Farming Kft.

 

– 14 évet dolgozott a gépkereskedelemben az Odisys-nél. Hogyan talált önre ez az egészen más feladat?

– Mivel az előző munkahelyemen már nagyon sok eredményes projekten túl voltunk, legutóbb például egy teljesen ismeretlen indiai traktorból pár év alatt piacvezető márkát faragtunk. Így életkoromból adódóan új kihívásokat kerestem, elérkezett az idő arra, hogy új fába vágjam a fejszémet. Az Evo-Farming Kft. három tulajdonosa közül az egyik keresett meg, hogy a dán gyártó, az AgroIntelli Robotti nevű termékét szeretnék hazánkban is meghonosítani. Körbejártam a témát, és igent mondtam.

– A tulajdonosok egyébként szakmai befektetők?

– Igen, mindhárom érintett a hazai mezőgazdaságban és gépkereskedelemben, illetve a kutatás terén dolgozik. Egyikük gépgyártó és forgalmazó, másikuk gépforgalmazó, és egy gazdálkodó/kutatásfejlesztő szakember is része a csapatnak.

– Mit tudunk a dán cégről?

– Az AgroIntelli jelentős dán állami támogatással látott a robot kifejlesztéséhez. Több mint 20 ilyen dolgozik már teljesen autonóm módon Európában. Az adott táblán belül, az adott munkafolyamat során szinte emberi beavatkozás nélkül működnek. Ezt a robotot kb. 20 évnyi munkával fejlesztették ki, 6-7 éve kezdett dolgozni az első belőlük – a cseheknél lassan már két éve használnak egyet a gyakorlatban, illetve van olyan angol gazda, aki már a harmadik gépet rendelte meg.

– Milyen munkafolyamatot lehet rábízni a gépre?

– Jelenleg két típus áll rendelkezésre. Az első, amely hazánkba is megérkezett, egy kétmotoros kivitel, 2 darab 75 lóerős Kubota erőforrás dolgozik benne, A dán AgroIntelli cég gépei bemutatkoztak egy a hajtást biztosítja, a másik pedig a TLT-hajtáshoz biztosítja a megfelelő olajáramot, mert egy hidrohajtású kardánlehajtással rendelkezik. Szabvány hárompont-felfüggesztéssel látják el a gépet, így kategória 2-es és / vagy 3-as kapcsolódásokkal össze tudjuk kapcsolni a munkaeszközökkel. A robot kialakításából adódóan, (mely leginkább egy U alakhoz hasonlít) a hozzá kapcsolható eszközök szélessége behatárolt. Többféle szélességű változat érhető el, megrendelésnél dönthetjük el, hogy az U alak mennyire nyílik ki. Mi egy 3 méter szélességű géppel tesztelünk, egy 4-soros répavetőgépet üzemeltetünk vele. 250 cm-es talajmarót, szárzúzót is kapcsolhatunk hozzá.

A 75 lóerős kardán, a hajtás és az össztömeg limitálja a lehetőségeinket, talajlazítóval nem tudjuk üzemeltetni a robotot, de talajmaró, szárzúzó, sorközkultivátor, kultúrnövényt felismerő sorközkultivátor használatára teljesen jó. Ez utóbbinál például kifejezetten előnyös, hogy lassan megy a gép. Erre ideális megoldás, mert a robotnak mindegy, meddig tart a munkafolyamat. Van kaszálós, foltpermetezős tapasztalat is.

A robotnál nagyobb munkaszélességű eszközöket nem szabad felkapcsolni a gépre, biztonságtechnikai szabályok miatt. A robot orrán elhelyezett szenzor érzékeli, ha élőlény kerül a traktor elé, ez esetben megáll a gép, és riasztást küld a kezelőnek. Ha egy nagyobb kerettel szerelt permetezőt kötnénk rá, akkor lennének vakfoltok, amikre nem lát rá a gép.

 

AgroIntelli
A robotot kb. 20 évnyi munkával fejlesztették ki

 

NEM MEGY SZABADSÁGRA, NEM KELL NEKI ALUDNI…

– Hogyan kell elképzelni a működést a gyakorlatban? Kiviszik a tábla szélére a munkagéppel együtt, beprogramozzák, aztán indulhat a munka?

– A robotot és a munkaeszközt már egyben szállítjuk a helyszínre. Persze ezt a beruházás előtt át kell gondolni, hogy hogyan szeretné mozgatni a gazda a táblái között – egy alacsonyplatós tréler jó lehet erre, ha a táblák nem közvetlen egymás mellett vannak. Legjobb az az eset, amikor a farm és a területek közvetlen szomszédságban vannak.

Ha már rendelkezünk az adott tábláról más sorvezetővel készült táblatérképpel, azt is importálhatjuk a gépbe, használhatjuk a korábban meghúzott „AB” vonalat is, vagy körbejárhatjuk a robottal a területet, majd ezt követően az irodánkban megtervezhetjük a munkát. Tervezés során megadjuk, hogy milyen munkaszélességű és típusú eszközt üzemeltetünk, hová pozícionálja az emelőművet, szükség van-e kardánhajtásra, fordulási mód, a szegő kialakítása stb. – Hol, milyen gazdaságokban éri meg használni ezt a gépet?– Erről nagyon sokat beszéltünk a tulajdonosokkal és más érdekelt szakemberekkel. Első körben a magyar kutatás-fejlesztés terén lehet kereslet a gép iránt. Világszerte sok ilyen projektről tudunk már, például vetőgépes felhasználással. Emellett az intenzív növénytermesztésben, ahol nagy az élőmunka igény, de egyre nagyobb gond a munkaerőhiány, ezen a téren is megoldást kínálhat akár lézeres akár növényfelismerő kultivátorral. A robot nem megy szabadságra, aludnia sem kell. Persze ki kell szolgálni a gépet, de 8-10 órát végig tud dolgozni, míg az egymotoros akár 60 órát képes üzemelni tankolás nélkül. A robot rendelkezik kamerarendszerrel, és pár másodperces késleltetéssel a gép tulajdonosa, kezelője rá tud tekinteni, hol tart a táblán a gép, a munkafolyamatban. Azt látja, amit a robot lát, hiba esetén pedig értesítést kap.

– Mik a gép dimenziói, méretei?

– Egy téglatestet kell elképzelni. A traktornál a téglatest a rövidebb oldala felé halad, a ROBOTTI viszont a hosszabb irányban. Ez igényel némi megszokást. A tréleren szállítás is okoz először némi fejtörést, mert oldalról kell felállnia. A fő gerenda, ami a két kerék közötti távolságot meghatározza, a megrendelő igényei szerint kerül kialakításra. A miénk kb. 3 m szélességű, a rövidebb oldala pedig 230 cm. Van egy új fejlesztésű robot is a kínálatban, az LR típusjelzésű. Az LR nem rendelkezik kardánhajtással, azon egy darab Kubota motor van. A másik motor helyén egy nagyobb üzemanyagtartályt építettek be.

– Mit tudunk az áráról?

– A raktári készleten lévő bemutatógép 210 ezer euró nettó áron kerülhet a gazdájához, de a részletek tekintetében nyugodtan keressenek az érdeklődők.

 

Robotti
Robotti 150 d, kétmotoros autonóm robot Hemisphere műholdvevővel a gyakorlati bemutatón

 

A SZÁNTÓFÖLDÖN IS BIZONYÍTOTT

– A héten indultak a tesztek, mik voltak a tapasztalatok?– Egy előzőleg bakhátas rendszerű, sárgarépa-termesztésre Trimble RTK-rendszerrel előkészített területet kaptunk. Gépkapcsolatunk egy Agricola aprómag szemenkénti vetőgép, 4 soros kivitelben + Robotti 150 d, kétmotoros autonóm robot Hemisphere műholdvevővel + GSM RTK helymeghatározó voltak.

A Robotti kétféle kerékmérettel rendelhető meg, nekünk most a szélesebb gumizású változat áll rendelkezésünkre, a 320/65r16-os. Rendelésre elérhető a 260/70r16 is, ez utóbbi most jobb lett volna, kevésbé taposta volna a bakhátak közötti területet, bár az eredmény így is bőven elfogadható volt.

Érkezést követően kaptuk kézbe az előzőleg előkészített terület shape file-ját, melyet át kellett konvertálnunk a Robotti nyelvezetére, ehhez egy konvertáló programra volt szükségünk. Az így kapott filet a Robotti online, jelszóval védett kezelőfelületén tudtuk importálni. A térképen megadtuk a munka kiindulópontját, illetve, hogy mekkora területet szeretnénk művelni, vetni. Ezen a felületen kell beállítanunk, hogy milyen eszközzel kapcsoltuk össze a gépet, az eszköz igényel-e kardánhajtást, ha igen akkor 540 vagy 1000-es fordulatszámmal. Beállítottuk a fordulás módját, azaz a saját tengelye körül forduljon-e meg, vagy nagyobb ívet engedélyezzünk neki. Ha a saját forgásközéppontja körül engedélyezzük, akkor mindössze 8 méter területet kell elhagyjon a megművelendő területből, minden más esetben ennél kicsit több hely szükséges a forduláshoz.

Programozáskor megadhatjuk azt is, hogy a sorok helyét a gép határozza-e meg a legoptimálisabban, vagy már adott sorokkal rendelkezünk, és szigorúan azok mentén szeretnénk dolgozni. Esetünkben most ez utóbbi volt szükséges, hiszen előre meghúzott bakhátakba kívántunk vetni. Meg kell még adnunk a gép munka közbeni és a munkán kívüli sebességét, és gyakorlatilag kész vagyunk a beállítással.

– Hogyan működött a rendszer?

– Miután minden beállítással elkészültünk, a gépet egy rádiófrekvenciás távirányító segítségével a tábla szélére navigáltuk, majd automata üzemmódra kapcsolva hagytuk, hogy elvégezze a rábízott feladatot. Amennyiben a területen még nem alkalmaztak hasonló rendszert, azaz nem rendelkezünk a területről táblatérképpel, akkor van rá lehetőség, hogy Robotti körbejárja a területet, ezáltal határozza meg azt a keretet, amit nem hagyhat el. E művelet után a korábbi eljárással azonos módon megszabhatjuk a sorok helyét.

A bemutató meggyőző volt, minden résztvevő elismerően nyilatkozott a gépben rejlő potenciálról, nyáron visszatérünk egy sorközművelő kultivátorral! A NAK Szántóföldi Napokon is bemutatkozunk terveink szerint.

Fodor Mihály