Javítsunk a hazai juhágazat versenyképességén!

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 15.

Az összegyűjtött jó gyakorlatok bemutatása hatékonyan hozzájárulhat a hazai juhtenyésztés fejlesztéséhez, versenyképességének javításához – végéhez közeledik az Európai Unió HORIZON2020 programja keretében támogatott EuroSheep projekt.

Juhok
Három kiemelt korcsoportot vizsgáltak: anyajuhok, bárányok és növendékek (fotó: EuroSheep projekt)

A program fókuszában a jövedelmezőség

A Francia Állattenyésztési Intézet (Idele) által koordinált, 2020 januárjában indult EuroSheep projekt célja egy olyan nemzetközi juhtenyésztési tematikus hálózat létrehozása volt, mely fő fókuszterületein, a takarmányozáson és az állomány-menedzsmenten, valamint az állategészségügyön keresztül célozta meg a juhágazat jövedelmezőségének fokozását. Három kiemelt korcsoportban folyt a munka: az anyajuhok, bárányok és a növendékek.

A projektben nyolc ország − Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Írország, Magyarország, Olaszország, Spanyolország és Törökország − vett részt. Az eredetileg 3 évesre tervezett programot a COVID-19 pandémia miatt fél évvel, 2023 júniusáig meghosszabbították. A közel 2 millió euróból megvalósuló projekt keretein belül a már meglévő jó gyakorlatok átadása mellett a megszerzett információk és tapasztalatok széleskörű terjesztése valósult meg, a juhágazatban működő összes érdekelt fél bevonásával.

Magyarország részéről a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (DE AKIT) csatlakozott a projekthez partnerként, a projektmunkában Dr. Oláh János tudományos főmunkatárs és Klein Renáta projekt koordinátor vezetésével egyetemek, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége (MJKSz), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértői, továbbá tenyésztők, termelők, tudományos szakemberek, oktatók, állatorvosok, tanácsadók vettek részt.

Juhok
A juhágazat fontos gazdasági szerepet tölt be Európában (fotó: EuroSheep projekt)

A program keretében számos nemzetközi jó gyakorlatot ismerhettünk meg

A három és fél éves projektmunka során összegyűjtött információkról, tapasztalatokról számos tájékoztató anyag készült, a projekt honlapján 26 tájékoztató adatlap érhető el az egyes fókuszterületekhez kapcsolódó jó gyakorlatokról, ezen túlmenően 53 költség-, haszon- és fenntarthatósági elemzés és 147, a különböző megoldások végfelhasználói elfogadottságának értékeléséről szóló elemzés készült. A program részeként úgynevezett e-learning anyagokkal is segítették a juhtartókat a gazdálkodásuk hatékonyságának fokozásában.

A juhágazat – a juhhús és a juhtej-előállítás egyaránt – fontos gazdasági szerepet tölt be Európában, az állomány azonban a 2000-es évek eleje óta folyamatosan csökken.

A projekt számos lehetőséget kínált a kutatók, a tanácsadók, az állatorvosok és a juhtenyésztők közötti tudományos és gyakorlati ismeretek átadásához, nemzetközi és nemzeti szinten egyaránt. A program a számos bevont ágazati szereplő és az interdiszciplináris, azaz a több tudomány- és szakterületet érintő megközelítés által hatékonyan segítette az juhágazat jövedelmezőségének javítását célzó innovatív és legjobb technológiák, valamint gyakorlatok összegyűjtését és terjesztését.

A programmal kapcsolatos további információkat találnak a NAK holnapján, az EuroSheep: Tippek, praktikák juhtartóknak szakmai aloldalon pedig a projekt által összegyűjtött jó gyakorlatokat bemutató videóanyagok is elérhetők.

Forrás: NAK